Tot va començar amb un informatiu un 3 de novembre de 1994. En vint anys el format ha evolucionat, les instal·lacions i la redacció han crescut però l'objectiu continua sent el mateix: explicar cada dia el que passa a Barcelona. Al costat dels ciutadans, les càmeres i els periodistes de BTV han explicat milers de notícies, de bones i de dolentes, i també han seguit de prop la transformació de la ciutat i la seva actualitat política. A més de totes les notícies, l'entreteniment, i especialment la cultura, han tingut un paper protagonista a BTV, amb programes que s'han convertit en clàssics per als barcelonins, com el 'Videomaton', el 'Telemonegal' o el 'Saló de lectura'. I ara, 20 anys després, BTV no està sola, l'acompanyen el portal web Btvnoticies, i des fa ben poc, la ràdio Barcelona FM. Tres mitjans en un per seguir explicant tot allò que interessa els barcelonins.

Barcelona Televisió va néixer als baixos d’un edifici de la via de Laietana el 1994. La cadena es va estrenar amb uns informatius i la primera cara visible va ser la de la periodista Isabel Gaset. En aquells moments a BTV treballaven 18 persones que feien pràcticament de tot. En la primera etapa, Joan Barril conduïa un programa d’entrevistes i hi havia un debat setmanal que presentaven aleatòriament diferents periodistes de la ciutat, com per exemple Gemma Nierga.

L’any 97 BTV va canviar d’imatge i es va convertir en un mitjà que va trencar amb la fórmula més convencional de fer televisió. El cineasta Manel Huerga n’era el director i es va inventar les famoses píndoles, miniespais de com a màxim cinc minuts de durada i que tractaven diferents temàtiques de la ciutat: urbanisme, personatges, cultura, etc. També va ser l’època dels sense fi, imatges en bucle que s’emetien un cop acabada l’emissió, com per exemple una peixera, un foc i els combois del metro. La imatge corporativa de la cadena també va canviar i es va poder veure per primera vegada el famós ull que es va convertir en el logotip de la casa i que els ciutadans van associar de seguida amb el mitjà. El programa ‘Videomaton show‘ es va convertir en un dels èxits de BTV, en què ciutadans es dirigien a càmeres fixes que hi havia instal·lades en diversos punts de la ciutat per dir-hi la seva.

L’any 2002 es va fer el pas tecnològic al digital amb la potenciació del debat polític i social. Es van estrenar programes com ‘Fora de control‘, ‘Plats pel cap‘ i ‘Ciutat oberta‘ i es van començar a emetre informatius especials i retransmissions contra la guerra de l’Iraq. Durant aquest temps es va estrenar el programa ‘Saló de lectura’, que va aconseguir un premi Ondas al millor programa de televisió local, ‘Einstein a la platja‘ i el programa de crítica de televisió ‘Telemonegal‘. El 2004 BTV va dedicar un programa especial a la celebració del Fòrum de les Cultures amb el programa diari ‘Fòrum directe‘, que es feia des del recinte.

El salt més important de la televisió va ser el 2005, quan BTV va deixar els estudis de la via Laietana i va passar a estrenar un nou edifici al districte tecnològic del 22@. Es van multiplicar els metres quadrats de redacció i de platós i la televisió va estrenar un nou logotip amb la B com a protagonista. Hi havia informatius en la majoria de franges horàries, i dos magazins diaris: ‘Connexió Barcelona‘, amb Josep Maria Bachs, i ‘La tarda‘, amb Elisenda Roca i Adam Martín. També va engegar en aquesta etapa, el setembre de 2009, el portal de notícies BTVNoticies.cat

Passats 20 anys, BTV emet les 24 hores al dia amb el mateix objectiu que quan va néixer, que és explicar què passa a la ciutat. El mitjà s’ha fet gran i a banda de fer televisió també ha estrenat recentment l’emissora de ràdio Barcelona FM. El director de BTV, Àngel Casas, ha explicat que “s’ha anat consolidant en els últims anys un perfil molt definitori i característic del que ha de ser o del que és Barcelona Televisió.”

El 20è aniversari de BTV se celebrarà amb l’emissió d’un documental especial de 55 minuts, presentat per Flora Saura, i sota el títol de ‘BTV 20 anys’.