La Ruta 1714 es desplega pels principals escenaris de la Guerra de Successió, conjunts monumentals que formen part del patrimoni català. El recorregut vol recuperar la memòria històrica a partir dels fets del conflicte dinàstic que es va desencadenar arran de la mort de Carles II, el qual va morir sense descendència. També es recuperen les conseqüències que va tenir la guerra per a la societat, la cultura i l’organització política de Catalunya.

A Barcelona, part del recorregut de la Ruta 1714 recorre les restes arqueològiques d’El Born Centre Cultural, que són el símbol del que va succeir l’11 de setembre d’aquell any.

La ruta compta amb la participació d’altres escenaris, com el de la ciutat de Lleida, on hi va haver la primera derrota austriacista i on es pot visitar la Seu Vella. La ciutat de Cervera n’és un altre exemple, ja que és el lloc que es va convertir en símbol del nou poder borbònic, motiu pel qual s’hi va crear la universitat, el 1.717.

Altres llocs d’interès són la torre de la Manresana, als Prats de Rei; el castell de Talamanca, al Bages; la fortificació de Castellciutat, a la Seu d’Urgell, i l’ermita de Sant Sebastià, a la plana de Vic.

A la figura del conseller en cap de Barcelona i heroi de la Guerra de Successió, s’hi dedica la Casa Rafael Casanova de Moià, on va néixer, i Can Barraquer, que actualment és el Museu de Sant Boi de Llobregat, on va viure i morir.

També es poden visitar 22 poblacions de tot el país que van ser cremades durant la guerra, on es fan diferents itineraris específics. Es tracta d’Arbúcies, Caldes de Montbui, Castellterçol, Esparreguera, Espinelves, Manresa, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Oristà, Peramola, la Pobla de Claramunt, Prats de Lluçanès, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí Sarroca, Sant Quintí de Mediona, Teià, Terrassa, Torelló, Viladrau i Vilassar de Dalt.

Altres visites d’interès són les principals fortaleses, que se sumen a les accions de promoció de la ruta. Es tracta de les que hi ha a Castellbell del Vilar, Hostalric, Puigcerdà (Montlluís) i Roses. També es poden veure els escenaris de setges i ciutats emmurallades, com és el cas de Girona, Lleida (Santuari del Roser), Tarragona i Tortosa, així com els escenaris de les batalles que hi va haver a Almenar i Torredembarra.

Com a complement a la ruta, també s’ha recuperat la gastronomia de 1700. Això ha estat possible gràcies a un conveni amb la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCCG) i amb la col·laboració de la historiadora M. Àngels Pérez Samper, que ha seleccionat 22 receptes. El cuiner Sergi de Meià les ha cuinat i explica com fer-ho al web de la Ruta de 1714.

Existeixen diverses modalitats per fer la Ruta 1714. No és un itinerari lineal, ja que es pot començar i acabar per on es vulgui, ni tampoc és necessari fer-lo tot, entenent que la ruta feta per etapes té prou atractius com a recurs turístic. Si es vol plantejar com una sortida individual se’n pot trobar informació a través del web, les xarxes socials o les oficines de turisme. Si es prefereix un paquet turístic per fer diferents activitats i visites de la ruta, per a un, dos o més dies a un, dos o més monuments combinats amb altres atractius turístics que ofereix el territori, també es pot fer.