La plaça de Catalunya és l’escenari escollit per a l’encesa de llums del Nadal 2021 a Barcelona, el dimecres 24 de novembre, a les 18 h, aprofitant que aquest espai estrenarà il·luminació amb un cercle amb rajos de sol que s’encenen i s’apaguen simulant un batec.

‘Ombrana’, l’espectacle de l’encesa de llums

Barcelona donarà la benvinguda a Nadal amb ‘Ombrana’, un espectacle de circ i música que aplegarà més d’una vintena d’artistes, produït per la companyia internacional de teatre Ponten Pie, sota la direcció artística de Sergi Ots.

Inspirada en una història real, ‘Ombrana’ ofereix una representació escènica sobre l’experiència vital i emocional d’una dona que va arribar a una ciutat provinent d’un entorn rural i va veure per primera vegada la llum artificial de nit. La història la representa una nena que arriba a Barcelona i que mai no havia vist un fanal en l’obscuritat, un viatge de descobriment de la llum i la ciutat.

Aquesta posada en escena de benvinguda de Nadal es podrà seguir presencialment, sense reserva, en un espai amb capacitat per a més de 1.000 persones. També podràs seguir l’encesa de llums de Nadal 2021 a Barcelona en directe a betevé, a través del canal de televisió i Movistar+ (canal 160), i en servei de reproducció a través del web i de l’aplicació (disponible per a Android i iOS).

Estrena de l’enllumenat nadalenc

La plaça de Catalunya, la Gran Via i el carrer d’Aragó estrenaran dissenys per als llums de Nadal de Barcelona aquest 2021. Si a la plaça de Catalunya la il·luminació representa els batec de la ciutat, a la Gran Via hi trobarem el confort de casa amb les làmpares, que substituiran el “Fum, fum, fum” o “Muac, muac, muac”, i al carrer d’Aragó, estels que variaran depenent de la perspectiva.

L’estudi de disseny industrial d’Antoni Arola que va guanyar el concurs públic aposta per les línies sòbries en una il·luminació que recuperarà la identitat de la Barcelona del disseny en contraposició a l’aposta d’altres ciutats pels reclams exportats d’icones nadalenques. A la plaça de Catalunya, el nou disseny rajos de sol connectarà l’espai a alguns dels edificis del voltant, per reivindicar la plaça “com a centre de la ciutat”. El carrer d’Aragó s’omplirà d’estels desdibuixats que jugaran amb la perspectiva, i la Gran Via s’omplirà de làmpares “com si baixessin la casa al carrer”. Per la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, es tracta de convertir l’enllumenat de Nadal “en una icona més de la ciutat”.

El dissenyador Antoni Arola, creador del nou enllumenat

Antoni Arola Premi Nacional de Disseny 2003 opta clarament per la llum càlida per sobre del color, amb elements bàsics elegants que permetin reutilitzar les instal·lacions per als propers anys. Es tracta d’una aposta per la renovació després de 10 anys sense canvis en els carrers més neuràlgics.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el dissenyador Antoni Arola creu que “el color és més de fira i que Nadal és una festa mística, més de llum que de color”.

Nadal s’ha associat amb formes que venen de Disney. Un cérvol, què fa aquí? Un trineu, què hi fa? Són coses adoptades, l’important de Nadal és la llum. Nosaltres hem volgut donar valor a la llum, no a la forma de la llum ”
Antoni Arola, dissenyador

Mig milió d’euros més d’inversió que l’any passat

A banda de les tres ubicacions neuràlgiques, hi haurà altres carrers del centre de Barcelona que també s’il·luminaran. Alguns es consoliden (com la via Laietana) i d’altres ho faran per primera vegada, com la ronda de Sant Pere entre el passeig de Sant Joan i la plaça d’Urquinaona.

L’Ajuntament inverteix aquest any un 32 % més de pressupost en l’enllumenat nadalenc. Si l’any passat s’hi van invertir 1.662.000 €, enguany són 2.148.500 €. També es manté la subvenció el 75 % del cost dels llums en els eixos comercials com a mesura excepcional de suport als comerciants. En total, s’il·luminaran 100 km lineals de vies públiques de la ciutat, 38 km més que l’any passat. “Els llums de Nadal d’enguany seran més i millors”, assegura Collboni.

Els llums s’exhibiran als carrers entre el 24 de novembre i el 6 de gener. La nit de Cap d’Any i la nit de Reis es mantindran encesos fins a les dues de la matinada.