Que els festivals són un valor econòmic per a la ciutat és evident, però que cada vegada n'hi més, també. Per això el govern municipal, a banda de promoure'ls, que ho continuarà fent, vol posar-hi ordre. Amb el nom de Barcelona, ciutat de festivals, el consistori vol facilitar l'organització d'aquests festivals per així situar Barcelona al capdavant en aquest àmbit. Un anunci que ha fet en la Comissió de Cultura. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Coordinació dels serveis municipals no vol dir donar barra lliure als festivals perquè lógicament aquí hi ha interessos contradictoris, nosaltres el què volem fer és coordinar i facilitar." La inicitiva, d'entrada, ha agradat a l'oposició, que demana, però, més concreció i no caure en el parany de pensar més en els que vénen de fora que en els mateixos barcelonins. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "A mi el què em fa patir és que al final només hi càpiguen aquells que tenen un impacte rellevant i un impacte d'atracció turística." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Aquesta normativa ha de ser clar i fàcil solicitar totes aquestes autoritzacions i permisos per això tots els departaments que hi participen han d'estar en línia i han d'estar coordinats." Entre altres mesures, el consistori ha proposat crear una oficina d'assessorament que es coordini amb els diferents àmbits implicats en l'organització d'un esdeveniment i facilitar la sinergia entre festivals a l'hora d'establir-ne un calendari i la programació.

Sota el nom de Barcelona, Ciutat de Festivals el consistori vol potenciar el posicionament de Barcelona en l’àmbit local i internacional com a punt de referència en el món cultural. Al llarg de l’any la ciutat acull fins a 145 festivals de tot tipus. Només els dos principals festivals de música, Primavera Sound i Sónar, generen un impacte econòmic de prop de 120 milions d’euros. La mesura preveu iniciatives per facilitar l’organització d’aquests esdeveniments. En aquest sentit es volen explorar noves vies de finançament, desenvolupar aliances amb altres institucions i entitats i promoure una adequació de la Llei de subvencions per concedir ajuts.

Per tal de millorar-ne el funcionament, el consistori proposa la creació d’una oficina d’assessorament que es coordini amb els diferents àmbits implicats en l’organització d’un esdeveniment (Promoció Econòmica, Guàrdia Urbana, Llicències, Medi Ambient, Turisme). També es vol facilitar la sinergia entre festivals tant pel que fa a programació com a calendari.

La coordinació de tot plegat es vol gestionar a través d’una comissió de festivals de l’Institut de Cultura de Barcelona, un ens de caràcter transversal que integrarà els representants dels festivals. Es tracta d’una plataforma que implicarà també el conjunt d’àrees de l’Ajuntament i que funcionarà com a interlocutora amb els representants del sector.