El recital del Palau de la Música va posar el punt final al Barcelona Poesia 2017. Va ser una nit amb grans estrelles del gènere, com el novaiorquès Billy Collins, la nicaragüenca Gioconda Belli o l’italià Paolo Agrati.

El Barcelona Poesia està experimentant en els últims anys un augment de públic important. Aquest any ha arribat a les 7.600 persones en sis dies, un 30 % més que l’any passat. S’hi comença a acostar un públic nou: els joves. Segons la cocomissària  del festival, Àngels Gregori, és un públic que “ve de les xarxes socials, que s’interessa per la poesia i és públic que per primer cop acudeix a la setmana de la poesia”. Les activitats interdisciplinars, amb música o cuina, han estat un gran reclam de públic.

El recital que va tancar el Barcelona Poesia va comptar amb la presència d’estrelles del gènere com el nord-americà Billy Collins, un supervendes als Estats Units que té una curiosa relació amb Barcelona. Va publicar un poema on parla del Floquet de Neu. Collins diu que és l’únic que recorda de Barcelona i es va permetre una llicència literària, “sé que ell és un mascle però al meu poema el vaig fer femella. Mai no vaig pensar que vindria a Barcelona i em descobririen amb això. Però fent-lo femella es fa una mica més sentimental, com un poema d’amor. Es podria dir que és un goril·la transgènere”, va explicar el poeta novaiorquès.

No va ser l’única referència a la ciutat. La jove badalonina Maria Sevilla va aprofitar la tribuna del Palau per criticar-ne “l’especulació, amb la destrucció dels barris i amb tota mena de mecanisme de producció de subjectivitats que perpetuen les desigualtats però que persegueixen la diferència”.

Una altra de les grans estrelles de la nit va ser la poetessa i escriptora nicaragüenca Gioconda Belli. A diferència de quan escriu novel·les, Belli diu que li agrada escriure poesia “perquè és quelcom que em passa, no una cosa que invoco com el cas de la novel·la”.

L’elenc del recital del Barcelona Poesia 2017 el van completar la portuguesa Ana Luísa Amaral i ‘italià Paolo Agrati.