A la platja de la Barceloneta, i davant del carrer de l’Almirall Aixada, instal·laran una taula de memòria per explicar el bombardeig que va destruir el col·legi, aleshores fet de fusta, i que va reubicar-se a Montjuïc i després al Guinardó, on és actualment. En l’acte d’aquest dimecres hi participaran més de 200 alumnes de set escoles i també l’actual directora de l’Escola del Mar, Teresa Guillaumes, i les regidores de Ciutat Vella, Gala Pin, i d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal.

Els escolars llegiran diversos textos elaborats per ells mateixos, també entonaran un cant i faran diverses activitats a les escoles per commemorar aquest dia. Per donar a conèixer el llegat pedagògic de l’Escola del Mar, el Centre Cívic Barceloneta acollirà una xerrada el dimarts 16 de gener i el 18 de gener n’acollirà una altra sobre l’afectació dels bombardejos al barri a càrrec de la Fundació Pi i Sunyer.

L’Escola del Mar, un referent pedagògic

L’Escola del Mar es va inaugurar l’any 1922 i va néixer com a iniciativa municipal. Va convertir-se en un referent de renovació pedagògica, promovent l’autonomia dels alumnes i la participació en la gestió de l’escola. El fet que estigués situada davant la platja de Pescadors, a la Barceloneta, va comportar que moltes activitats se centressin en l’esport i l’observació de l’entorn. Quan l’escola va ser bombardejada, el 1938, es va traslladar a Montjuïc, on va ser-hi fins el 1948. Des de llavors es troba al Guinardó i ha passat a dir-se Escola del Mar del Guinardó.