La recent nominació de la Unesco ha estat celebrada, també, aquest migdia a l'Ateneu Barcelonès. Editors, llibreters i destacats membres del sector cultural barceloní s'han volgut felicitar per aquest reconeixement mundial que es vol aprofitar per donar visibilitat al patrimoni literari de la ciutat i defensar la cultura, en majúscules. Segons Colau, ara caldrà treballar per als escriptors del futur buscant noves maneres de professionalitzar i desprecaritzar el sector literari. Tenint en compte, a més, que el món editorial genera la meitat dels llocs de treball de la ciutat vinculats al sector cultural. La capital catalana també fa una aposta directa en defensa de les llibreries. Per això, es crearà la marca llibreter de Barcelona i, tal com es va anunciar, s'habilitarà un fons d'ajudes per als comerços que ho necessitin. La capital catalana és l'onzena ciutat de la xarxa, de la qual formen part Edimburg, Reykiavík o HÀIDELBERG, i hi entra amb força amb l'objectiu i la responsabilitat de liderar-la.

El projecte es va començar a gestar fa un any i mig però “el compromís comença ara”, ha afirmat Colau. Segons l’alcaldessa, aquesta nominació ha de servir per tenir “escriptors i escriptores de futur” i, per això, són necessàries “més escoles d’escriptura, tallers literaris i espais de creació” i buscar “noves formes de professionalitzar i desprecaritzar el sector”. La ciutat també farà una aposta decidida per “defensar la llibreries”: crearà la marca de llibreter de Barcelona i posarà un marxa un fons d’ajudes per als comerços que ho necessitin. De fet, ha dit Colau, la meitat dels llocs de treball del sector cultural de la ciutat estan vinculats amb el sector editorial i és moment de posar la cultural al lloc que li pertoca.

El tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, ha afirmat que Barcelona té ara la responsabilitat de liderar la xarxa de ciutats literàries de la Unesco i de defensar el món del llibre per “evitar el tancament de llibreries com Catalonia o Negra y Criminal”. De fet, entre els primers compromisos de la ciutat, hi ha l’organització d’un congrés internacional d’editors de periodicitat anual.

Aquest reconeixement mundial servirà, també, per donar visibilitat al patrimoni literari barceloní, per reforçar les biblioteques com a prescriptores culturals. L’origen es remunta a un article del periodista Sergio Vila-Sanjuán publicat al suplement ‘Culturas’, de “La Vanguardia”, en què suggeria demanar la nominació de la ciutat. El govern municipal anterior va entomar la proposta i el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, va tirar endavant la petició, que es va presentar al juliol i es va concretar fa tot just quatre dies, amb la nominació.