L'alcalde, Xavier Trias, ha recollit aquest matí el testimoni de la localitat d'Arenys de Munt, la darrera capital de la sardana, en un acte al Fossar de les Moreres. La ciutat té l'encàrrec de representar i promoure aquesta dansa arreu. VÍCTOR SALLÉS, coordinador de la Capital de la Sardana "Barcelona és un aparador magnífic per tot Catalunya. És clar, tot el que es fa, si es fa una mica amb cara i ulls, té un relleu importantíssim. I per tant, és una ocasió magnífica per la sardana." Durant aquest any la ciutat organitza més de cent activitats relacionades amb el món de la sardana. Els primers plats forts són la reestrena de la rondalla 'La santa espina' el proper 15 de març al Barcelona Teatre Musical i l'acte inaugural que s'ha fet aquesta tarda. L'avinguda de la Catedral s'ha omplert de gom a gom per veure l'espectacle 'La cultura... és nostra'. Hi han participat més de 400 persones que representaven el folklore català. Colles sardanistes, gegants i els Castellers de la Sagrada Família hi han actuat amb la col·laboració de la companyia dels Comediants. ANTONI MARTÍNEZ, músic de la Cobla del Baix Llobregat "Per nosaltres és molt important. Perquè això significa que potser ens donen més feina i bé és una bona cosa. Ja era hora, per fi, que Barcelona sigués la capital de la sardana. JOAQUIM ROCABADO, president de la Federació Sardanista de Catalunya "Estàvem buscant precisament això: un altaveu que projectés la sardana arreu de la societat, arreu del país i millor que Barcelona, ningú." Aquestes, però, no seran les úniques activitats remarcables d'aquest any sardanístic que durarà fins al febrer de 2015. Destaquen el concert final de la sardana de l'any a L'Auditori el 3 de maig i la celebració del Dia Universal de la Sardana el 22 de juny al Tibidabo.

Centenars de persones s’han citat poc abans de les vuit del vespre a la plaça de la Catedral. Els assistents han pogut presenciar l’espectacle ‘La cultura… és nostra’, fet amb la col·laboració de la companyia els Comediants, en què han participat més de 400 persones que reivindicaven la cultura catalana. El folklore català ha estat representat àmpliament: entre d’altres, hi han participat els Gegants del Pi, els Castellers de la Sagrada Família, set colles sardanistes, diverses agrupacions d’esbarts, capgrossos i cavallets.

El tret de sortida del 2014 sardanístic, però, s’ha donat aquest matí al Fossar de les Moreres. L’alcalde, Xavier Trias, ha rebut la placa que acredita Barcelona com a capital de la sardana d’aquest any.

L’escriptor Màrius Serra n’ha fet el pregó. El seu discurs, típicament surrealista i ple d’anagrames, ha inclòs fins i tot un rap. Però el pregoner no ha deixat de realçar els valors de la sardana dins de la societat catalana. També ha fet una crida a tots els sardanistes perquè facin arribar aquesta dansa a tots els ciutadans.

La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona ha estat l’encarregada d’interpretar ‘Els segadors’ per cloure l’acte oficial i donar pas a la primera ballada de sardanes, en què s’ha estrenat la sardana ‘Barcelona 2014’, de Jordi Ventura.

Els plats forts de l’any sardanístic

Entre els plats forts d’enguany a Barcelona com a capital de la sardana, hi ha la reestrena de l’obra ‘La santa espina’, el 15 de març; el concert final de la Sardana de l’Any, el 3 de maig, i el Dia Universal de la Sardana, que se celebrarà el 22 de juny. En total, i fins al febrer de 2015, hi haurà més de 100 actes que també inclouran conferències, debats, exposicions i, sobretot, moltes sardanes.