Xavier Marcé, director d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), ha fet balanç de la temporada teatral 2014-15 a Barcelona. Considera que el món del teatre comença a allunyar la crisi, si bé “superar-la encara no“.

Les dades posen de manifest que ha augmentat un 1,26 % el nombre d’espectadors i un 7 % la recaptació, i les sales petites han incrementat un 10% el seu creixement. Marcé considera que encara són lluny de les dades de 2012, però els teatres públics i privats fan esforços per aguantar el pes de l’IVA.

Tres musicals lideren el rànquing dels espectacles més vistos. ‘Mar i cel’, amb 299.538 espectadors, ‘Sister act’, amb 139.469, i ‘Polònia, el musical’, amb 66.296.

L’objectiu del sector és arribar als tres milions d’espectadors l’any, un xifra que encara queda lluny dels 2.400.000 de la temporada passada. A més de la rebaixa de l’IVA cultural, empresaris, programadors i actors demanen un esforç a les administracions perquè potenciïn l’oferta teatral durant l’estiu, els mesos que les sales menys espectadors tenen. Volen que s’aprofiti el potencial turístic de Barcelona perquè els públics espanyol i estranger omplin els teatres de la ciutat.

Aquest dilluns al vespre se celebrarà, al Gran Teatre del Liceu, la gala de Catalunya Aixeca el Teló. Estarà presentada per Bruno Oro i Clara Segura i hi participaran les companyies de teatre que estaran aquesta temporada als teatres catalans. El tema de la gala és l’amor, tant al públic com a l’ofici.