El certamen es va obrir diumenge a la Filmoteca de Catalunya amb la preestrena d”Hannah Arendt’ de la directora Margarethe von Trotta, present a la projecció. Va tenir tant d’èxit que molta gent no hi va poder entrar.
“Cinema obert de ment”
És així que els organitzadors defineixen el festival. “Totes les pel·lícules tracten d’un conflicte. Aquí els realitzadors, les històries ens ajuden a posar-nos a la pell dels altres a fer-nos sortir de les nostres trinxeres”, explica Daniela Rosenfeld, directora del festival. ‘The Gatekeepers’, per exemple, és un documental on sis antics caps dels serveis secrets israelians, el Shin Bet, testimonien i reflecteixen sobre els seus actes. A ‘Roman Polanski: a film memoir’, el controvertit realitzador ens explica la seva vida, des del gueto de Cracòvia fins a l’actualitat i l’arrest domiciliari a Suïssa.
També hi ha pel·lícules més lleugeres i comèdies, un gènere molt important a la tradició jueva. La pel·lícula de Danièle Thomson, “Des gens qui s’embrassent”, amb Monica Bellucci, n’és un exemple. Daniela Rosenfeld subratlla que “també ens hem de riure de Stalin i de Hitler“. Una aposta per la llibertat d’expressió que no és fàcil, i que reflecteix que el procés de digestió d’aquest passat tan difícil, tan pels jueus com pels alemanys, ha començat.
L’Institut francès deixa a disposició la seva sala de cinema a la planta inferior, on es projectaran la majoria de les pel·lícules (entrada per 4,5 e). Les altres es podran veure gratuïtament a la plaça Sant Felip Neri.