El tema central del congrés seran Les ciutats Art Nouveau, entre el cosmopolitisme i la tradició local. Durant quatres dies, hi haurà sessions sobre contribucions historiogràfiques i sobre els futurs reptes en la gestió del llegat de l’Art Nouveau, a més de seminaris al voltant dels mercats de l’art i de tesis doctorals en curs. El Comitè Científic, coordinat per la Universitat de Barcelona, serà l’encarregat de supervisar els continguts del congrés. El Comitè Organitzador és l’Institut Municipal del Paisatge Urbà.

Barcelona capital del modernisme

Barcelona és una ciutat rica en patrimoni modernista, que ha estat reconegut mundialment any rere any. Les obres més emblemàtiques d’arquitectes com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch o Lluís Domènech i Montaner estan totalment associades a la ciutat. Barcelona, ha aconseguit el reconeixement de nou edificis modernistes catalogats com a Patrimoni de la Humanitat i va ser el 2002 amb la celebració de l’any Gaudí que la ciutat va convertir-se en un referent mundial del Modernime. La capital catalana també té una Ruta del Modernisme pròpia que recorre palaus, cases, temples i hospitals, com també obres més populars i quotidianes com ara farmàcies, comerços, botigues, bancs o fanals. Un total de 115 obres que demostren que el Modernisme va arrelar amb força a Barcelona.

Des de l’any 2003, la revista de la Ruta Europea del Modernisme ha pretès explicar la història de l’Art Nouveau fixant-se en els petits detalls, però sempre dins el marc d’una visió global.