La Virreina Centre de la Imatge acull fins al setembre la mostra “El bar de la señora Olvido”, una exposició que treu a la llum per primera vegada una part del reportatge fotogràfic fet el 1979 per Rafel Bernis sobre aquest local, que estava ubicat al carrer de Sant Ramon a la cantonada amb Marquès de Barberà, al Raval.

Bernis, amant de la fotografia, va immortalitzar amb prop de 1.000 instantànies la vida i els personatges que freqüentaven un bar ubicat a l’antic barri Xino. A la mostra hi ha una selecció de fotografies que documenten els usos de certs espais, com el desaparegut bar de la senyora Olvido, així com els clients habituals que hi anaven. A través d’aquesta exposició descobrim l’arquitectura física però també humana d’un període passat del Raval.

Un bar ple d’històries

La senyora Olvido era la mestressa d’un bar que es trobava en ple cor del Raval, abans conegut com el barri Xino. És un dels personatges que Rafel Bernis va immortalitzar en aquest local al llarg del 1979.

L’autor de les fotografies explica que “no feia imatges d’allò que se’n diuen imatges robades […], hi havia complicitat entre les persones d’aquest establiment i, sobretot, amb la senyora Olvido”. Bernis afirma que era una persona fantàstica amb uns valors humans impressionants.

L’ànima, en blanc i negre

Totes les fotografies són en blanc i negre perquè l’autor considera que capten millor l’essència d’aquest espai. En Rafel recorda que “vaig intentar, i en part ho vaig aconseguir, retratar l’ànima d’aquestes persones, que és la dificultat de qualsevol projecte fotogràfic, és entrar dintre d’una cosa que no és visible, com ho és l’ànima, vaig intentar-ho i, en alguns moments, ho vaig aconseguir”, admet Rafel Bernis.