Amb motiu del 150è aniversari de la troballa del cetaci a Llançà (Alt Empordà), el Museu Blau inicia una sèrie d’activitats entorn de les balenes que inclou un concurs per batejar l’esquelet, xerrades amb zoòlegs experts i exposicions. El concurs, difós a través de les xarxes socials, busca posar nom a una balena amb molta història.
Les propostes per al concurs es poden presentar fins al 31 de desembre i, durant el mes de gener de 2013, es portarà a terme el procés de selecció del nom guanyador. El web del concurs mostra un vídeo fet amb la tècnica del time lapse que mostra tot el procés de desmuntatge i muntatge de l’esquelet per transportar-lo, l’any 2010, des de la Ciutadella fins al Fòrum.
De la Costa Brava a Barcelona
La vida pòstuma d’aquesta balena esta àmpliament documentada des que va encallar davant les costes empordaneses l’any 1862. Es tracta d’una rorqual comú (Balaenoptera physalus), el segon animal més gran del món després de les seves parentes, les balenes blaves. Aquests grans mamífers passen aigües catalanes en la seva migració estival cap al mar de Ligúria (Itàlia), on s’alimenten. Actualment són una espècie en perill d’extinció.
L’exemplar, que va ser adquirit per la Universitat de Barcelona, ha estat exposat en diversos espais. Després d’exhibir-se al museu de la universitat, el 1917 van traslladar l’esquelet al Museu Martorell i finalment al Castell dels Tres Dragons, edifici modernista i antic museu de zoologia situat al Parc de la Ciutadella. Durant el darrer trasllat fins a l’emplaçament actual, la mandíbula es va trencar accidentalment. Van caldre cinc mesos per restaurar l’esquelet sencer a l’Institut Català de Paleontologia (ICP) abans de poder-lo exposar de nou al públic.