Bachcelona

Ballar Bach al ritme d’una samba? Escoltar música de Bach a Luz de Gas? Semblen propostes impossibles, però un any més el festival Bachcelona els dona cabuda. També en aquesta edició, i ja en són set, els organitzadors del festival continuen jugant amb aquest geni del barroc des de diverses perspectives.

El Bachcelona se celebrarà enguany del 16 al 21 de juliol a espais de Barcelona molt diversos, com el Palau de la Música Catalana, el Palau Güell, la Filmoteca de Catalunya i Luz de Gas.

Innovant amb la música de Bach

Aquest any, i com a novetat, han decidit escalfar motors els dies previs per tal de donar a conèixer el festival. Dijous es va fer un petit tast de les propostes més atrevides al CCCB. I del 13 al 15 de juliol, la música de Bach baixarà al metro de la mà de violoncels, que oferiran una proposta eclèctica i atrevida. “D’aquesta manera es vol treure la música de Bach del seu context natural. És una proposta molt potent”, afirma Daniel Tarrida, director del certamen.

Entre les propostes més destacades hi ha la festa de cloenda que es farà a Luz de Gas el 21 de juliol. Dos llenguatges aparentment antagònics, com Bach i la música brasilera, s’uniran per presentar una proposta singular i sorprenent: l’expressió de la música de Bach amb la vitalitat i energia de la música brasilera. Una proposta que pretén demostrar que hi ha moltes maneres d’escoltar Bach i que tothom pot trobar la seva.

Una altra proposta atrevida és la que ofereixen a l’ESMUC el 18 de juliol. La música més contemporània arribarà al certamen amb les estrenes dels alumnes d’orquestració de l’ESMUC i de Bernat Vivancos, que presentaran les seves composicions a partir de música de Bach amb el ‘Breaking Bach’.

“Obrim altres portes a la música clàssica”, sentencia Dani Tarrida, que afirma que es una oportunitat per donar a conèixer  Bach a gent que mai s’acostaria a un concert de música clàssica. “Un clar exemple d’això és el Swing Barcelona. L’any passat, 400 persones es van acostar a ballar al ritme de Bach, més de 300 desconeixien les composicions del geni del barroc. Ara ja saben qui som i potser s’animen a venir un concert”.  La proposta Swing Barcelona tornarà a brillar als Jardins de Sant Pau el dimecres 17 de juliol.

Músics de renom tocaran en aquesta setena edició

Però el Bachcelona no són només innovacions. Artistes internacionals, de gran renom, se sumen al festival. Per exemple, la jornada inaugural al Palau de la Música estarà dirigida per Václav Luks, un director de música antiga molt reconegut, i els violoncel·listes Petra Müllejans i Shunsuke Sato, referents en el seu camp.