Prop de 40 cantaires omplen l’escenari habilitat a la basílica de Santa Maria del Pi. Però no es tracta d’una coral establerta sinó que cantants d’arreu han decidit formar part d’aquest concert. És una de les cantates participatives al voltant de l’obra del compositor Johann Sebastian Bach. “És la primera vegada que vinc, és molt emocionant cantar aquí, és una gran oportunitat”, explica Clara Puig, una de les cantaires més joves del conjunt.

Cap dels membres és professional. Això sí, tots tenen formació musical i experiència en diverses corals. “Fa 40 anys que canto en diverses formacions i aquí formo part del cor fix: som 16 cantaires i comencem a treballar una setmana abans per formar la base del cor”, diu Jaume Bragulat, un dels cantaires més experts.

A part de les veus, hi ha un acompanyament musical. “Són instruments barrocs que a més interpreten les obres de Bach de forma històrica, es tracta d’una pràctica relativament recent en la música clàssica”, diu un dels fundadors del BZM, Daniel Tarrida. A tot plegat, cal sumar-hi l’impacte d’escoltar el conjunt musical a la basílica de Santa Maria del Pi.

Les cantates participatives funcionen amb inscripció prèvia i se seleccionen els cantaires segons l’experiència i els coneixements musicals. Es van iniciar l’any 2011 i des de llavors hi han participat prop de 900 cantaires i 300 músics. Les altres tres trobades de 2015 seran els caps de setmana del 6 i 7 de juny, el 25 i 26 de juliol, i el 14 i 15 de novembre.