‘Atura’, un peça de dansa de 45 minuts al Versus Glòries, analitza com el confinament ha afectat els ballarins a través de l’experiència de tres membres del Ballet de Barcelona. Tots tres van patir lesions importants i, quan s’estaven recuperant, els van confinar.

Un cop dur per a l’Estela Coll i la siciliana Giuliana Restivo, dues de les intèrprets del muntatge. El tercer és l’argentí Aníbal Caballero, que va deixar-ho tot per formar part del Ballet de Barcelona, fundat el 2019 per Carlos Renedo, director de la companyia.

Creació a partir de vivències

“És un espectacle de creació, confegit a partir de les experiències personals dels tres ballarins i de com els va afectar el confinament”, explica Renedo. El muntatge engega amb les veus en off dels tres protagonistes que expliquen les seves vivències i ballen els darrers fragments que van interpretar abans del confinament. ‘Corsari’ en el cas de l’Aníbal, la dansa xinesa d”El trencanous’ en el cas de la Giuliana.

A partir de cert moment, les coreografies passen de clàssiques a contemporànies, creació dels intèrprets. “L’Estela es converteix en la lesió; la Giuliana, en la lesionada, i l’Aníbal, en la solidaritat que permet superar la lesió”, resumeix Renedo.

El Ballet de Barcelona presentarà ‘El trencanous’

L’espectacle es va estrenar pels pèls abans de les restriccions tardorenques, i finalment ha reprès funcions tots els dimecres de desembre (menys el 30). El Ballet de Barcelona ja pensa en la presentació d”El trencanous’ a l’Aliança del Poblenou a finals de gener.

A títol de qui signa aquesta crònica, és una llàstima que aquest muntatge de 45 minuts, una mena d’exorcisme dansat, no romangui més temps en cartell. Exemplifica, d’altra banda, que la dansa de petit format, amb una bona idea i pocs, però bons ballarins, també funciona. Que no s’aturi.