La programació del festival Cítric 2017 gira aquest dissabte al voltant de la corrupció. D’una banda, el muntatge ‘Házte Banquero’ és una proposta de teatre documental basada en els correus de Blesa que van ajudar a destapar el cas Bankia; de l’altra, la presentació de ‘Llums i taquígrafs. Atles de la corrupció als Països Catalans’, que parla de la corrupció durant les darreres tres dècades.

El llibre ‘Llums i taquígrafs. Atles de la corrupció als Països Catalans’ ha estat coordinat per l’exdiputat de la CUP al Parlament, David Fernàndez, i el també periodista, Àlex Romaguera. El recull neix de les preguntes sense resposta que va suscitar la comissió d’investigació sobre el cas Pujol, que el mateix Fernàndez presidia a la cambra catalana.

La presentació ha consistit en un debat en què han participat Àlex Romaguera i l’advocada Montserrat Vinyets, tots dos col·laboradors de l’obra, moderats per la periodista Mar Vallecillos. Fernàndez, en canvi, ha estat el gran absent.

Muntatge denúncia

L’altra proposta cultural que aborda el tema de la corrupció ha estat l’obra de teatre ‘Hazte Banquero’, escrita i dirigida per l’actriu Simona Levi. El text es basa en documents i personatges reals, així com en processos judicials, alguns encara actius en la política espanyola. Aquesta obra, de la companyia Conservas, es va estrenar a l’estiu al Festival Grec.