El projecte de Jorge Rodríguez-Gerada vol recordar les 465.000 persones que es van exiliar a França durant la Guerra Civil espanyola i fer un paral·lelisme amb el drama que els refugiats viuen en el segle XXI.

Rodríguez-Gerada va voler buscar un “lloc emblemàtic” de la ciutat per poder realitzar la seva obra efímera i finalment va escollir la plaça Comercial, amb la col·laboració de l’Associació Born Comerç. L’objectiu dels autors és que la pintura es mantingui durant uns dies ocupant el terra de la plaça, però l’Ajuntament ja ha comunicat que l’esborrarà demà a la nit. L’obra d’art urbà ha cridat l’atenció de veïns i turistes, que s’han apropat per visualitzar-la de ben a prop.

L’autor ha volgut representar la mirada d’una noia anònima. “Dins de l’iris dels seus ulls hi ha unes imatges de l’any 1938, quan molta gent refugiada va haver de fugir de la Guerra Civil espanyola”, explica Rodríguez-Gerada. El projecte s’ha creat amb materials reciclats i la seva pintura, a base de guix, és efímera i no tòxica.