El Centre d’Artesania Catalunya ha inaugurat l’exposició “Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies“, organitzada conjuntament amb el Museu del Disseny de Barcelona. La mostra estableix un relat de continuïtat entre els antics oficis artesanals i els dissenyadors i creadors contemporanis.

Hi ha exposades 14 rajoles d’oficis de gremis barcelonins, pertanyents al fons del Museu del Disseny. Al costat de cadascuna d’elles, exemples de com la tècnica artesanal perviu encara en productes de disseny o creacions artístiques. En total hi ha una cinquantena de peces de reconeguts artesans, com el dissenyador de moda Manuel Pertegaz, el precursor del disseny industrial André Ricard o l’artista plàstica i visual Pepa Reverter.

Rajoles d’oficis

Una part dels objectes de disseny i artístics són aportacions del museu, l’altra és fruit d’una selecció del Centre d’Artesania Catalunya. En aquesta selecció hi ha, per exemple, espardenyes Castanyer, regadores per a bonsais del llauner Xavier Roura o peces del joier Marc Monzó. El conjunt és, en tot cas, un aparador del disseny contemporani artesanal del país.

Les rajoles d’oficis són dels segles XVII, XVIII i XIX. Representen en una imatge la tècnica dels oficis més habituals a Catalunya, que els ceramistes reproduïen inspirant-se en auques, gravats i estampes. Per la seva qualitat, estan considerades de les millors d’Europa i són especialment cobejades per museus i col·leccionistes.

La mostra ha estat cocomissariada per Isabel Frenández del Moral (Museu del Disseny) i David Places (Artesania Catalunya).