El plat fort de les Festes de Sant Roc arribarà dimecres, 16 d’agost, amb la Gran Traca Despertada i el seguici de Sant Roc. El dia continuarà amb la missa tradicional, ofrenes florals i altres activitats com ball de sardanes, la cucanya, el correfoc dels diables i un castell de focs per clausurar les festes.

El punt neuràlgic de la celebració és la plaça Nova, on es concentren gran part de les activitats, com la Fira d’Artesania, concerts i concursos, entre altres. Aquest dissabte a la tarda s’ha celebrat un concurs de dibuixos infantils, on han participat nens dels dos als 14 anys. Els que han volgut concursar han pintat algun motiu relacionat amb la plaça Nova, el barri Gòtic o les Festes de Sant Roc.

A la vegada, tots aquells que s’han acostat fins allà han pogut gaudir de l’actuació de l’Esbart Mestres del Gai Saber de Mataró amb la col·laboració dels Gegants Nous de la Plaça Nova, el Nan Cu-cut i els gegants infantils amb els grallers La Pessigolla. Una activitat que s’emmarca dins la Festa Catalana, un petit festival de cultura popular que se celebra cada dissabte entre els mesos de maig i novembre, la finalitat del qual és difondre entre els turistes la cultura popular i les tradicions catalanes.

Les Festes de Sant Roc celebren enguany 428 edicions. Van néixer l’any 1589 per honorar que sant Roc va preservar el barri Gòtic de la pesta, una malaltia que va arribar a Barcelona i altres grans ciutats del món.