La 34a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius ja ha arrencat, i en plena pandèmia pel coronavirus. El Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia s’omplirà de músics i grups per participar, un any més, del festival de música folk més gran de casa nostra durant tres mesos, fins al 26 de març. S’han programat una cinquantena de concerts i actuacions al voltant de la música d’arrel.

Ball i música folk en la inauguració

El Tradicionàrius 2021 ha arrencat amb un ball d’homenatge -un ritual per ser interpretat per un músic i un ballador amb música extreta del Ball de Gitanes de Sant Celoni i dansa d’arrel tradicional– a càrrec de Blanca Mostaza i Pau Benítez, a la plaça d’Anna Frank a Gràcia.

Festival Tradicionàrius

“La música és una vacuna per a l’ànima”, ha dit la directora artística del festival, Carol Durán. “Enguany trobareu concerts de la música d’arrel més fidel a la tradició, però també d’aquella que es va enamorant d’altres músiques i altres llenguatges”.

Eliseo Parra, un dels artistes de més renom en el món popular a Espanya per la seva energia i capacitat per al mestissatge, també ha participat de la inauguració amb la seva darrera obra ‘Cantar y Batir’. Parra explica que en el seu nou disc intenta donar una visió nova de la música dels avantpassats, de qui ell s’inspira a l’hora de cantar. “Els del Centre Artesà Tradicionàrius són uns herois, programar d’una manera tan intensiva aquest festival tot i les restriccions em sembla una meravella”, ha afegit.

TraDDigital, la plataforma en línia ben present

Durant el festival també es donarà continuïtat al traDDigital, la plataforma de continguts folk en línia del Centre Artesà Tradicionàrius com a eina de gestió i difusió en xarxa de continguts virtuals.

Una de les accions d’aquesta edició també tindrà lloc al Palau de la Música Catalana. Es tracta de dues propostes: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, el 14 març; i Rodrigo Cuevas, el 19 de març.

En total s’han programat 48 activitats diferents d’aquest cicle de música tradicional catalana, que s’allargarà tres mesos. Concerts, Tradicionàrius al Palau, Trad d’autor, traDDigital, Arran d’escenari, concerts per a tots els públics, Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, Les Vespres dels dimecres, estrenes de pel·lícules i presentacions de llibres són alguns dels grans blocs de programació que inclou la 34a edició del Festival Folk Tradicionàrius.