Escolta aquesta notícia

Comença la 33a edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, un festival que es descriu com a dissident, feminista i apassionat. Fins al 18 de juliol projectarà 55 pel·lícules, 21 llargmetratges i 34 curtmetratges a la Filmoteca de Catalunya.

Aquesta nova edició s’organitza al voltant de dos moments de l’any: el Vol. I, que comença ara, i el Vol. II, que tindrà lloc durant la tardor. La mostra d’enguany proposa pel·lícules que desafien els límits de la imaginació patriarcal, amb la proposta de reescriure col·lectivament els relats del present i el futur, però també els del passat.

La pel·lícula inaugural és Shahid (2024) i la de tancament Leila and the wolves (1984), en una edició en què també destaca Valentina and the MUOsters o (Revolución cumple tu promesa) amor rojo.

Shahid, multipremiada a la Berlinale

La pel·lícula Shahid (2024) s’ha estrenat a Catalunya en la sessió inaugural d’aquesta edició, després de ser multipremiada a la Berlinale. Ho ha fet amb la presència de la seva directora, la iraniana Narges Kalhor. Es tracta d’un llargmetratge basat en el procés per canviar el seu cognom Shahid, que significa ‘màrtir’ i és un dels cognoms que la directora va heretar després de l’assassinat del seu besavi el 1907.

En el llargmetratge, l’alter ego de Narges Kalhor s’enfronta a les visites espectrals del seu besavi i a la burocràcia alemanya que converteix aquesta pel·lícula en un viatge en què es barreja l’autoficció i la performance, el gènere musical i el documental, la tragèdia i la comèdia.

La cineasta ja havia dirigit pel·lícules obertament crítiques amb el règim iranià en el passat, la qual cosa li va valer l’exili a Alemanya en 2009. Shahid és una nova proposta mestissa, extravagant i poc convencional que documenta el procés de la directora per canviar el seu cognom com a acte de revolució identitària.

Restrospectiva a Sarah Maldoror

Aquesta 33a edició dedica la retrospectiva a Sarah Maldoror, una cineasta clau del moviment de la negritud i una de les primeres dones a dirigir un llargmetratge a Àfrica. Les projeccions tindran la participació de veus fonamentals del pensament decolonial actual, com l’antropòloga Aida Bueno, la poetessa Mafe Moscoso i la filla de la cineasta Annouchka de Andrade.

Cinema a l’aire lliure

Part de la programació es projectarà a l’aire lliure, amb pel·lícules dirigides i protagonitzades per lesbianes i bisexuals, com Queens of drama (2024) òpera prima d’Alexis Langlois. A més a més, el festival disposarà de formats alternatius a la projecció en espais tan diversos com sales de festa, centres d’art o biblioteques.

Comparteix a: