Arrenca la Barcelona Design Week 2021 amb una clara novetat: el certamen es divideix en dos per adaptar-se a la situació sanitària. Entre el 7 i el 17 de juny té lloc el programa més enfocat als sectors professionals, mentre que es deixen per a l’octubre les activitats més obertes a la ciutadania. Tot, amb el mateix lema: “Pensa, dissenya i actua”, amb la intenció clara de defensar el disseny com a via per repensar la societat i fer front al canvi climàtic.

El disseny com a aliat

La versió professional del festival inclou tota una temàtica en la qual creuen que el disseny pot contribuir a millorar el món. “Parlarem d’ecologia, de transició verda amb nous materials, ecoinnovació, de la Nova Bauhaus Europea, amb el pacte verd i les propostes per a un món millor. També de turisme sostenible. Som en un moment de transformació profunda i debatrem quin rol hi ha de tenir el disseny“, explica Isabel Roig, directora de la Barcelona Design Week. Tot, amb la mentalitat de portar aquests dissenys i projectes a la realitat, tal com defensa el lema d’enguany: “Pensa, dissenya i actua”.

El disseny millora productes, serveis i entorns. No és només disseny per disseny sinó disseny per ajudar. Ara que moltes coses i sistemes s’han de repensar, creiem que el disseny és un aliat molt bo. Si abans era necessari, ara encara ho és més
Isabel Roig, directora de la Barcelona Design Week

Actes en línia i híbrids

El programa d’actes d’aquests 10 dies és bàsicament en format en línia, encara que també n’hi ha que són semipresencials. Per als organitzadors ja és una millora respecte a l’any passat, quan la Barcelona Design Week 2020 va ser cent per cent a través d’internet. “L’any passat hi van participar 30.000 persones d’arreu del món, gràcies a internet. Per a aquest any esperem unes xifres superiors”.

L’exposició “El millor disseny de l’any”, al DHUB

Mostres i exposicions

A banda de conferències i tallers, la Barcelona Design Week també porta diverses exposicions, tres de les quals al mateix Disseny Hub: “El millor disseny de l’any”, que descobreix els projectes més destacats de l’últim any en disseny, arquitectura i art en totes les seves expressions; la mostra ‘Miralles’, en homenatge al desaparegut arquitecte, i el 16 de juny s’estrenarà “Balenciaga. L’elegància del barret”, amb més de 80 peces i una desena de conjunts i centrada en els barrets del dissenyador.

La versió més ciutadana, a l’octubre

L’organització espera que a la tardor la situació per la pandèmia sigui millor que l’actual i siguin possibles més activitats al carrer i obertes a la ciutadania en general. Per això, la versió més popular, la BDW City Festival, se celebrarà del 7 al 30 d’octubre. La idea és oferir un programa d’activitats presencials.