Ocupen la setzena sala del MNAC. Són pintures murals del segle XII del monestir de Santa Maria de Sixena, a Osca. Es van mantenir gairebé intactes a la sala capitular fins al 1936. En plena Guerra Civil, un incendi va estar a punt de destruir-les. La part que es va poder salvar va ser traslladada a Barcelona. Un cop restaurades, es van començar a exposar el 1960. Ara, el Govern aragonès les vol retornar al monestir d'origen. FERRAN MASCARELL, conseller de cultura "Fa 70 anys que les estem conservant, les hem restaurat i les hem posat a disposició del món, a disposició de tothom. I sempre, a més a més, amb coneixement, amb perfecta sintonia amb les antigues propietàries d'aquest monestir. Bé, a partir d'aquí estudiarem tot plegat. Jo crec que de drets adquirits n'hi ha molts, però tampoc no és una expressió que em sembli, en fi, la que fonamenta el fet. N'hi ha més segur, i tots aquests són els que haurem de treballar." De moment, el Govern d'Aragó demanarà per carta el retorn de les pintures. L'ordre de Sant Juan de Jerusalem, propietari del monestir, els ha cedit els drets de les obres. Per això, si reben una negativa, diuen que aniran als tribunals. De totes les pintures que encara es conserven, només aquesta manté el pigment original. La resta es van perdre amb l'incendi del 1936. Us ho ha explicat, des del MNAC, Gemma Font.

L’executiu aragonès s’ha posat ferm per recuperar les pintures murals de la Sala Capitular del Reial Monestir de Sixena, a Osca. L’Orde de San Juan de Jerusalem, propietari de l’edifici, ha cedit al govern els drets per reclamar-les. La Direcció de Serveis Jurídics aragonesa no descarta emprendre accions si el MNAC no respon a la demanda.

Les pintures daten del segle XIII. Una part de l’obra es va malmetre durant el saqueig i l’incendi de 1936. Va ser llavors que es van traslladar a Barcelona, on es van restaurar. Finalment, el 1960 van començar a exposar-se al MNAC.