Fa una dècada que Apropa Cultura obre les portes de teatres, auditoris i museus a persones en risc d'exclusió social... Gent gran, sense llar, amb discapacitat intel·lectual o física... Col·lectius vulnerables a qui volen garantir l'accés a la cultura. MANEL, Grup Social de la Fundació Joia "Han sortit noves ofertes de l'Apropa Cultura i nosaltres ho aprofitem. Per nosaltres és molt important." MERCEDES, residència i centre de dia les Corts "Jo disfruto, són coses que jo de jove no havia vist mai ni havia anat a cap lloc." CRISTINA BENESEY, educadora social "Veníem cap a L'Auditori a veure un concert i em deien 'vaya rollo'. Va ser entrar i les seves cares van canviar, els ulls s'il·luminaven, la boca oberta, i de tant en tant es giraven i em deien 'esto es precioso'. Actualment 63 equipaments participen en el programa. Reserven el 2 % de l'aforament a un preu màxim de tres euros. Però per continuar creixent i consolidar-se, els organitzadors reclamen canvis en l'administració pública i, fins i tot, modificar les lleis per fer que els drets siguin fets. SONIA GAINZA, directora d'Apropa Cultura "Parlem del dret a la cultura, que és un dret i està reconegut a l'ONU, però fer-ho realitat què vol dir? Vol dir una cosa que actualment no es compleix, que museus i centres culturals de Catalunya puguin rebre qualsevol tipologia de grup, o fer una activitat o taller, poquíssims!" SANTI VILA, conseller de Cultura "Segurament no tenim prou present la dimensió social de la cultura. La cultura és un dret social i el millor instrument que tenim d'ascensor social." Tot i que Apropa Cultura es desenvolupa durant tot l'any, del 24 al 30 d'octubre se celebra una setmana intensiva amb més de 200 activitats en teatres, auditoris, museus i festivals de tot Catalunya.

Una setmana intensiva d’activitats

Tot i que el programa d’Apropa Cultura es desenvolupa durant tot l’any, del 24 al 30 d’octubre se celebra una setmana amb més de 200 activitats en teatres, auditoris, museus i festivals de tot Catalunya. Enguany, per exemple, s’ha organitzat una iniciativa anomenada Cruïlla Apropa, que consisteix a fer un intercanvi d’experiències entre una entitat social i un equipament. Per exemple, els usuaris del Club Social Aixec visitaran i veuran un assaig al Teatre Lliure i els treballadors d’aquest equipament assistiran a un taller de teatre d’aquesta associació de salut mental.

A banda d’aquesta setmana, L’Auditori commemora aquesta nit el 10è aniversari d’Apropa Cultura amb una festa que comença a les 19 h. La intenció és reivindicar que l’accés a la cultura sigui un dret real, una demanda que la directora d’Apropa Cultura, Sonia Gainza, ja ha fet aquest migdia. Gainza ha declarat que per anar més enllà calen canvis en l’Administració pública, fins i tot, en l’àmbit normatiu i legal. “Parlem d’accés a la cultura, que és un dret i està reconegut per l’ONU, però fer-ho realitat vol dir que museus i centres culturals puguin rebre qualsevol tipologia de grup, fer una activitat o taller, i actualment els que ho fan són poquíssims”, ha assegurat.

Entrades a tres euros durant tota la temporada

Els equipaments que participen al programa Apropa Cultura reserven el 2 % de l’aforament a un preu de tres euros. Hi participen 63 teatres, auditoris, museus i festivals de tot Catalunya. A banda de reduir el preu de l’entrada també organitzen visites i activitats adaptades. Per fer-ho realitat és necessària la col·laboració de les entitats i centres socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social o amb discapacitats intel·lectuals i físiques. Actualment hi ha un total de 1.573 associacions registrades.

Apropa Cultura té el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social la Caixa.