El denominador comú és Barcelona, però vista des de les òptiques de fins a 32 joves estudiants de fotografia. Des de la gran ciutat turística monumental amb referents arquitectònics que han esdevingut universals, fins al retrat de racons amagats en què apareixen personatges insòlits, com aquests animals. PATRIC MARÍN "Són animals fotografiats al zoo. Vull que l'espectador reflexioni les condicions en què viu l'animal, si podria viure en aquest espai i si ell també es veu bé vivint en aquest lloc." MONTSE CARNÉ "El que vaig voler fer era agafar edificis o estructures de Barcelona i mostrar-les d'una manera diferent, jugant amb els detalls, amb els fragments, jugant amb l'abstracció des d'una perspectiva diferent, i descontextualitzar-los." És el segon any consecutiu que la galeria Barcelona Visions, l'única especialitzada en fografia de la ciutat, munta aquesta exposició per Nadal. En l'edició anterior els artistes eren fotògrafs consagrats, però en aquesta han volgut donar l'oportunitat a estudiants d'exposar per primer cop en una sala fora de l'àmbit acadèmic on puguin vendre. La iniciativa vol promoure que la gent regali fotografia per aquestes dates i també reivindicar-ne el valor. Per això proposen al comprador que en fixi el preu, després d'explicar-li qui n'és l'autor i com s'ha fet. TONI COLL, director de Barcelona Visions "Hi ha un preu mínim pactat amb l'autor, però no el fem públic. Moltes vegades no s'atreveixen, però això els hi dona una infromació, un diàleg amb el galerista, que els obliga a valorar el que estan comprant." En total la mostra exhibeix seixanta-dues imatges d'autor en què tenen cabuda tant la fotografia més classicista com propostes més innovadores.

El segon Nadal a Barcelona Visions proposa regalar fotografia per aquestes dates i fer-ho recordant el valor que tenen aquestes peces com a obres d’art. “Una de les característiques del Nadal que muntem a la galeria és que el preu no és públic. Hi ha un preu mínim pactat amb l’autor, però no el fem públic”, explica el director, Toni Coll.

El repte per al públic

L’objectiu és que sigui el comprador qui fixi un preu de l’obra. “Els expliquem qui és l’autor i els condicionants tècnics per fer la imatge”. El director de Barcelona Visions afegeix que “moltes vegades no s’atreveixen, però això els dóna una informació, un diàleg amb el galerista, que els obliga a valorar el que estan comprant”.

A diferència de l’any passat, en què els autors eren professionals consagrats, en aquesta edició són 32 estudiants de dues escoles de fotografia de la ciutat (l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i l’Escola Superior d’Imatge i Disseny). “Hem volgut donar l’oportunitat a estudiants perquè puguin exposar per primera vegada en un sala fora de l’àmbit més acadèmic”, diu Toni Coll.

Els joves autors de les fotografies agraeixen aquesta oportunitat. “És realment molt interessant poder exposar en un espai on a més a més la teva obra es pot vendre”, confessa Marc González, i afegeix que “ara som estudiants, però ja tenim una mirada fotogràfica i és positiu que es faci visible. Nosaltres serem els fotògrafs que marcarem el futur de la fotografia”.

Mirades noves sobre la ciutat

Tot i que totes són fotografies sobre Barcelona, les mirades sobre la ciutat són molt diverses i van des de l’arquitectura i el paisatge fins als racons emblemàtics, els retrats o propostes més innovadores.

Patric Marín presenta dues imatges en què apareixen, en racons desconeguts de la ciutat, animals salvatges: “Són animals fotografiats al zoo. Vull que l’espectador reflexioni sobre les condicions en què viu l’animal, si podria viure en aquest espai i si l’espectador també es veu bé vivint en aquest lloc”.

Les imatges de Montse Carné,  Marc González i Javi Fernández tenen com a protagonista l’arquitectura. L’últim és l’autor d’una fotografia en què apareix el teatre Grec i comparteix el seu mètode de treball. “Volia que es pogués contemplar el teatre en el seu conjunt, per això abans de fer la imatge vaig recórrer l’espai per trobar la localització adequada. M’agrada perquè és una fotografia molt circular”.

La proposta de la Montse, en canvi, mostra icones com l’Hotel W des d’un altre punt de vista. “El que vaig voler fer era agafar edificis o estructures de Barcelona i mostrar-les d’una manera diferent, jugant amb els detalls, amb els fragments, jugant amb l’abstracció des d’una perspectiva diferent, i descontextualitzar-los”.