Manuel Cubeles i Solé (Barcelona, 1920 – La Garriga, 2017) va ser un ballarí i coreògraf cabdal de la cultura catalana del segle XX. Amb motiu del centenari del seu naixement, el Departament de Cultura ha programat al llarg de l’any un seguit d’activitats per retre homenatge a la seva figura.

Un personatge polièdric

Cubeles és un dels personatges més destacats de la dansa popular del segle XX, però també d’altres àmbits de la cultura catalana. El mateix autor es definia com a integrant de la ‘legió del silenci’, és a dir, de la generació de joves que van haver de viure la guerra i la postguerra.

En aquest context, Cubeles va ser un ferm defensor de la cultura catalana davant la censura franquista. “El testimoni de Cubeles va molt més enllà del món de la dansa i els esbarts, que ja de per si és prou interessant”, afirma Josep Garcia, comissari de l’Any Manuel Cubeles. “No li interessava ballar per ballar, sinó per fer país”, afegeix. Entenia la dansa com una via de sortida a la repressió cultural que vivia Catalunya.

Ja que no podem escriure ni parlar en català, ballarem en català ”
Josep Garcia, comissari

A més de ballarí i cantaire, també va destacar com a membre de la Comissió Abat Oliba, de la junta de l’Orfeó Català i com a fundador de l’Obra del Ballet Popular. El seu llegat, però, va encara més enllà, ja que també va ser guionista de ràdio i cap de producció de TVE a Catalunya. A més, va fer el primer programa de ràdio en català a Ràdio 4 amb ‘Paraula i pensament’.

Manuel Cubeles

Un any ple d’activitats

El canal de YouTube del Departament de Cultura ha donat el tret de sortida a l”Any Manuel Cubeles’ aquest dissabte a les 19 h des del Casino l’Aliança del Poblenou. L’homenatge a l’artista català serà en línia, adaptant-se així a la situació sanitària, i s’allargarà fins al desembre.

La programació no només està enfocada en la figura de Cubeles, sinó que també esdevindrà una oportunitat per reivindicar la dansa i la cultura tradicional catalana per fer-la més visible. Molts dels esdeveniments aniran acompanyats de música composta pel mateix Cubeles. La preparació del programa ha estat possible no només gràcies a la feina del comissionat organitzador dels esdeveniments, sinó també de totes les entitats culturals involucrades.