A la porta d’entrada de l’hotel Majestic hi ha una placa que recorda l’estada del poeta sevillà a l’establiment, un recordatori posat per la Fundació Antonio Machado de Cotlliure. La responsable de l’entitat, Monique Alonso ha presidit un dinar basat en els gustos del poeta, principalment “cigrons, caça i xai”. Aquests ingredients han estat la base d’un dinar preparat pel xef de l’hotel, Nando Jubany i l’enòleg Quim Vila.

Monique Alonso ha explicat que el poeta va arribar a mitjan abril de 1938 a Barcelona, i que provisionalment es va allotjar a dues habitacions del Majestic, juntament amb la seva mare, Ana Ruiz, el seu germà José, la seva cunyada Matea Monedero i tres nebodes, Eulàlia, Carmen i Mary. La mala salut de Machado i les constants avaries de l’ascensor, “l’obligaven a aturar-se als replans”, moments que aprofitava per parlar amb altres escriptors com José Bergamín, León Felipe i el nord-americà Waldo Frank.

Segons Alonso, Machado “odiava el luxe” i el moviment de l’edifici i en quinze dies va aconseguir traslladar-se a la Torre Castanyer, a Sant Gervasi, un lloc molt més tranquil i apartat del centre de Barcelona. Allà s’hi estaria fins al 22 de gener de 1939, quan va ser evacuat en direcció a França. Durant aquest període va col·laborar amb el diari ‘La Vanguardia’ i va escriure textos que es donen per perduts.

Antonio Machado va morir a Cotlliure, a la Catalunya nord, el 22 de febrer de 1939 en la més absoluta misèria. El poeta està enterrat al petit cementiri de la localitat, on cada any centenars de persones li reten homenatge.