Gairebé cap dels pacients que travessen cada dia la porta del CAP Raval Nord és conscient que trepitja una joia arquitectònica. L’antic dispensari antituberculós (Torres i Amat, 8) és una de les icones del racionalisme a Barcelona, juntament amb la Casa Bloc. Va ser un encàrrec de la Generalitat republicana als arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé, que manté el seu ús sanitari 90 anys després de ser inaugurat, el 1938.
Destaca la seva estructura en forma de lletra ela, pensada per crear un pati interior (que es tanca amb la caseta del porter) que ajudava a esponjar la densa trama del barri del Raval, i perquè la llum del sol arribés a tots els passadissos. Va ser una obra innovadora i moderna d’arquitectura hospitalària oficial, que volia contribuir a millorar les condicions de vida de molts malalts amb tuberculosi.
Sala d’actes i biblioteca
Dos dels llocs més inexplorats de l’edifici són la sala d’actes, que conserva les cadires originals de fusta, i la biblioteca, de doble alçada, que encara inclou centenars de volums especialitzats en la tuberculosi i altres malalties infeccioses. Aquests espais conserven dues vitrines amb alguns aparells, radiografies, fotografies i documentació de les dècades dels anys 30 i 40 del segle passat.
Reconèixer el patrimoni racionalista
L’antic dispensari antituberculós és un dels 68 edificis inclosos en la Ruta del Racionalisme a Barcelona, un llibre de Tate Cabré publicat per l’Ajuntament de Barcelona que es reimprimirà en els propers mesos. Coincidint amb les Setmanes d’Arquitectura, es presentarà el mapa d’aquesta Ruta del Racionalisme a Barcelona, que es presentarà l’11 de juny i que es podrà aconseguir en biblioteques, centres cívics i oficines de turisme amb la voluntat de difondre l’important llegat arquitectònic racionalista que hi ha a la ciutat.
Està previst que el 2026 el CAP Raval Nord es traslladi a la plaça dels Àngels i l’edifici dels fundadors del GATCPAC, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 1992, es quedi buit per primer cop. Resta saber a hores d’ara quin serà l’ús que tindrà a partir d’aleshores aquest antic dispensari, que en un gir de guió inesperat va obrir la seva garita per a tuberculosos durant la pandèmia.
