Amb aquest increment es pretén millorar i transformar les actuals fàbriques de creació, i les futures, i assegurar-ne el funcionament. Des del consistori es vol ressaltar el patrimoni industrial i arquitectònic de la ciutat i revitalitzar diferents espais. De fet, el govern municipal ha fet diverses inversions recentment per assegurar que certs espais de la ciutat podran convertir-se en fàbriques de creació, com l’Escocesa, al Poblenou. Altres equipaments que ja estan dins aquesta xarxa són La Seca Espai Brossa, el Tantarantana, el Graner, la Caldera o l’Ateneu Popular de Nou Barris.

Una de les novetats que contempla la mesura és la incorporació al sistema de fàbriques de creació associades, ja que es volen incloure espais de titularitat privada que ja tinguin projectes en funcionament. En aquest sentit, segons ha anunciat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, es vol ampliar el territori cultural dels barcelonins afegint també a la xarxa, fàbriques de creació de l’àrea metropolitana. En aquest sentit, Collboni ha assegurat que ja s’està en contacte amb els consistoris de l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Santa Coloma de Gramenet per concretar la mesura i ha explicat que l’any que ve s’obrirà el concurs per tal que els projectes que s’hi vulguin afegir puguin ser subvencionats.

En aquests 10 anys el consistori ha invertit més de 23,5 milions d’euros per transformar edificis. L’onzena que ja estan en marxa estan gestionats per entitats externes a través de convenis, amb l’excepció de la Fabra i Coats, que gestiona l’ICUB directament.