L’exposició “Altres escenaris possibles”, al Centre Cultural Albareda, descobreix una insospitada riquesa ciutadana d’espais musicals. L’ha creada el periodista Nando Cruz amb el concurs del fotògraf Martí Fradera i la dissenyadora d’exposicions Ada Sbriccoli. La gènesi de la mostra són els reportatges de Nando Cruz, durant anys crític musical d”El Periódico’, que va realitzar entre 2016 i 2020.

S’havia cansat d’anar a concerts dels circuits oficials i va començar a visitar espais alternatius: bars, bodegues, locals ocupats, solars abandonats, tallers i, fins i tot, cases particulars. “El consum habitual de música és anar a una sala on algú surt a actuar uns 60 minuts. Després, entra al camerino i torna [a l’escenari] per fer un parell o tres de bisos. I, després, et fan fora de la sala. Hi ha altres maneres de consumir música i necessiten espais diferents”, explica el periodista.

169 escenaris possibles

Al mapa de Barcelona situat a la mostra s’hi assenyalen 169 punts. Segons Nando Cruz “n’hi ha molts més, segur. Amb els comentaris dels veïns que han visitat l’exposició sabem que no coneixíem tots els del Poble-sec”. Les fotografies exposades duen un codi QR amb el qual es pot accedir al reportatge que il·lustra la imatge.

El solar de la Puri (el Poble-sec)

Reportatges que no buscaven tant la fotografia de l’artista com del context. “No hi ha el típic primer pla d’un cantant”, comenta el fotògraf Martí Fradera. Cada fotografia ens du a una història. Com el recital de cants de treball que va tenir lloc al Solar de la Puri. O el concert de Joan Garriga i Madjid Fahem, guitarrista de Manu Chao, a la Bodega Saltó, també al Poble-sec, on l’entrada costava un litre d’oli.

La meitat de les fotografies que s’exposen són captades al barri, les altres són de concerts en espais d’altres districtes. Al Centre Cultural Albareda es poden veure entre el 20 de gener i el 20 de febrer. L’exposició visitarà centres cívics de 9 districtes més al llarg del primer semestre del 2022.