Corria el 2005 i va aterrar als carrers el mot botellón. Semblava que havia de ser cosa de dos dies, però aquest castellanisme hi va fer estada durant molt de temps. Era un maldecap entre els lingüistes mirar de trobar una alternativa amb consens mentre passaven els anys i l’opció més reeixida era col·locar al manlleu sociològic unes cometes o una cursiva per marcar-lo.

Cap al 2021, el Termcat va obrir el meló per intentar aglutinar les diverses alternatives catalanes per crear el debat definitiu i trobar l’opció final. Finalment, després que s’acceptés com a bona botellada, l’ens va apostar per botellot i per entrompada.

Fem tard amb “tardeo”?

Quant de temps haurem d’esperar per trobar una alternativa consensuada per a tardeo? Es tracta d’una altra activitat lúdica, sociològicament parlant, en què es creen esdeveniments festius la tarda, principalment, dels cap de setmana perquè les persones que vulguin compaginar vida familiar i festiva puguin tenir un moment de gresca.

Alhora és també una paraula que s’ha estès com una taca d’oli entre els catalanoparlants, que l’han adoptat a manca d’una altra opció lingüística a la qual aferrar-se. I no para de créixer perquè, ara com ara, no hi ha alternativa efectiva per contraposar la seva força.

Què hi podem fer com a parlants?

Podem fer-hi tres coses. Anar-hi pensant; esperar que el Termcat proposi alternativa, i veure què han fet els mitjans de comunicació per poder donar resposta a aquest buit. Nosaltres també volem posar fil a l’agulla.

Possibles alternatives a “tardeo”

La llengua és creativa i ens permet jugar i crear noves paraules per expressar noves realitats. Hi juguem?

vespreig

tardeig (la més esclava de les opcions)

tarranda (unió de tarda i parranda)

vespranda (unió de vespre i parranda)

festada (unió de festa i tarda)

festarda (unió de festa i tarda)

tardesca (unió de tarda i gresca)

tardauxa (unió de tarda i disbauxa)

Si tens alguna aportació a fer escriu-nos al nostre compte de X @btvllengua

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a