Segons l’escriptora, “em sembla que les dones hem empassat molta quina. La nostra agressivitat l’hem lliscat cap endins”. De fet, ha assegurat que les policies femenines “són més hàbils en el tracte humà i més empàtiques” i ha reivindicat “que les dones tinguem una vena tan violenta com la té la mitjana social”.

Tot i admetre que les seves novel·les aporten una visió feminista a un gènere molt masclista com és el de la novel·la negra, ha aclarit que no li agrada “bombardejar amb el feminisme”, sinó només que les dones tinguin protagonisme en les obres.

Sobre el futur de Petra Delicado, Giménez Bartlett ha dit que espera adonar-se quan “ha deixat d’agradar o de tenir valor literari”. En tot cas, per ella, “escriure és una manera de viure, és passar cinc hores concentrada en una mateixa obra”.

‘Crimenes que no olvidaré’ presenta nou casos inèdits en la carrera policial de Petra Delicado, en què el ventall de possibles delictes es torna a ampliar fins a punts realment insospitats: des de la mort a la sauna del gimnàs d’un pinxo de discoteca fins a l’assassinat d’una noia adolescent.

“Una renovadora de la novel·la policíaca”

El jurat del Premi Pepe Carvalho, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat atorgar-li el guardó per haver renovat la novel·la policíaca espanyola aportant-hi una perspectiva femenina i feminista que ha estat pionera en aquest àmbit”.


A més, reinvidica que “ha creat dos personatges de ficció -la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s’han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional”.

Dins les activitats programades per BCNegra l’autora participarà el divendres 6 de febrer, a les 18.15 h, a la sala BARTS a la taula rodona “La primera policia es diu Petra, Petra Delicado”, una conversa amb alguns dels seus editors internacionals.