Confirmat: hi haurà cavalcada de Reis a Barcelona aquest 5 de gener del 2022. Tot i les incerteses de les últimes setmanes arran de la sisena onada del coronavirus, l’Institut de Cultura de Barcelona ha confirmat que la cavalcada de Ses Majestats es recupera aquest any, després de la pausa forçosa de l’any passat.

Segons ha explicat el patge Gregori, la cavalcada tindrà el mateix recorregut de sempre i sortirà a les 18:15 h de l’avinguda del Marquès de l’Argentera i desfilarà fins arribar, a les 21:10 h, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Ara bé, hi haurà alguns canvis: Melcior, Gaspar i Baltasar compartiran carrossa “per simbolitzar l’amistat dels pobles i la importància de cuidar-nos els uns als altres”.

A més, els tres Reis d’Orient lluiran vestimenta nova i, a diferència de sempre, no aniran asseguts sinó que aniran drets per saludar tota la canalla de Barcelona que vagi a veure Ses Majestats abans de la nit més màgica de l’any. La unió de Melcior, Gaspar i Baltasar en una sola carrossa també implicarà que els seguicis dels tres Reis ballin com un sol grup de forma conjunta. Un altre canvi és que, per la situació sanitària, no es llençaran caramels ni hi haurà caramelers.

Més carrosses noves i un carter d’estrena

La cavalcada dels Reis del 2022 presentarà altres novetats, més enllà de l’obligatorietat de dur mascareta per veure-la. Per exemple, l’arribada al Port amb el Pailebot Santa Eulàlia no es farà amb públic com sempre, sinó que només les autoritats rebran Ses Majestats.

En paral·lel, l’Estel tindrà una carrossa nova amb una cua molt més llarga i brillant, així com també estrenaran carrossa els carboners. A més a més, Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaran per Barcelona acompanyats d’un nou personatge: el carter Olmut, un gegant de set metres d’alt, construït a partir de les cartes dels nens de la ciutat.

I una darrera novetat: la carrossa Barcelona. Serà la que encapçalarà tot el seguici i serà un “espai de ball i festa amb el qual la ciutat donarà la benvinguda a Ses Majestats amb un programa de televisió”. betevé emetrà en directe la cavalcada dels Reis, conjuntament amb les altres dues televisions públiques a Catalunya (TV3 i TVE).

Les recomanacions de la Generalitat

Fa uns dies el Departament de Cultura de la Generalitat va publicar una sèrie de recomanacions per als ajuntaments a l’hora d’organitzar les cavalcades. En el document s’especifica que en el cas que s’opti per fer una desfilada (com és el cas de Barcelona), es recomana ampliar el recorregut per facilitar la distribució del públic assistent, evitar fer-lo en carrers estrets i afavorir els carrers amples i esponjats.

Aquest mateix dilluns, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha reafirmat que “es podran celebrar, però amb totes les mesures de seguretat que s’han previst”. Ha demanat als responsables d’organitzar-les i a la població, que es respectin “al màxim les mesures de protecció individuals i col·lectives”.

A la ciutat el recorregut previst és similar al que s’havia fet abans de la pandèmia: la previsió inicial és que les carrosses comencin la desfilada a tocar del Parc de la Ciutadella (avinguda del Marquès de l’Argentera) i l’acabin a la Font Màgica de Montjuïc, passant per la via Laietana, la plaça de Catalunya, el carrer de Pelai, la plaça de la Universitat, la ronda de Sant Antoni, el carrer de Sepúlveda i les avingudes del Paral·lel, Reina Maria Cristina i Francesc Ferrer i Guàrdia.

Mascareta durant tota la cavalcada

Una de les principals novetats d’aquest 2022 és que per assistir a la cavalcada de Reis caldrà dur la mascareta posada. Recordem que torna a ser obligatòria a l’exterior des del 24 de desembre. La mesura també afecta els Reis d’Orient, que l’hauran de portar durant tot el seguici, així com tots els ajudants de Melcior, Gaspar i Baltasar que siguin a les carrosses.