L’Ajuntament ha presentat aquest dijous a la tarda sis propostes per ampliar el MACBA. La preferida pel consistori és construir un edifici nou al costat de l’actual, que es faria a la banda del carrer de Ferlandina. D’aquesta manera, el museu guanyaria un espai de 3.400 metres, 2.000 en superfície i 1.400 de soterrani.

Segons la proposta de l’Ajuntament, el nou espai tindria dues plantes. S’aixecaria a tocar del número 12 del carrer de Ferlandina, de manera que quedaria un passadís obert entre les instal·lacions noves i el museu actual. Els dos espais es connectarien per sota el carrer. Així, quedaria tapada la paret mitgera que actualment hi ha a l’espai i, per tant, també en resultaria afectat el mural de Chillida que hi ha pintat. El govern municipal preveu traslladar aquesta obra a un altre espai, que, de moment, no han concretat.

Proposta d'ampliació del MACBA feta per l'Ajuntament

Un espai més gran que la capella de la Misericòrdia

L’Ajuntament considera que la proposta té diversos punts forts a valorar. D’entrada, l’edifici nou suposaria un increment de metres superior al que permet la capella de la Misericòrdia, l’opció plantejada pel museu i que es disputa amb el CAP Raval, que també vol l’espai per ampliar-se. En concret, suposa 700 metres quadrats més, segons dades del consistori.

El projecte defensat pel govern municipal també tindria altres beneficis directes per al MACBA. D’una banda, asseguren que hi hauria més espai per a magatzem. De l’altra, també destaquen que l’espai nou es podria connectar de manera “completa” amb l’actual, fins i tot amb un pont, i que permetria integrar també l’accés a l’auditori.

Al marge de l’espai purament museístic, el consistori també hi veu avantatges per al barri, com guanyar més vegetació amb la implantació d’una coberta verda o ordenar l’accés a la plaça de Joan Coromines.

Cinc opcions més per ampliar el MACBA

Al marge d’aquest projecte, l’Ajuntament ha presentat cinc opcions més, que també són sobre la taula. Dues són força semblants a la que, de moment, sembla que convenç més el consistori. Es tractaria de construir un edifici al mateix punt plantejat, però amb una distribució diferent. En un cas, l’edifici ocuparia tot l’espai disponible entre la paret mitgera del carrer de Ferlandina i el museu actual, dividit en dues alçàries. En l’altre, l’edifici ocuparia igualment tot l’espai disponible, però amb un passadís obert a la planta baixa.

Altres propostes d'ampliació del MACBA

Una altra de les opcions que hi ha sobre la taula comporta traslladar les oficines i els aularis al CAP Doctor Lluís Sayé i dedicar els edificis actuals a exposicions. També s’ha estudiat créixer sota terra, utilitzant la meitat del pàrquing de la plaça dels Àngels. Finalment, la darrera proposta preveu l’ampliació del convent dels Àngels. Per fer-ho caldria construir un edifici pantalla nou i incorporar a les instal·lacions l’espai on actualment hi ha l’arxiu i l’escola bressol. L’Ajuntament descriu aquesta darrera proposta com “fer una capella dels Àngels enriquida”.