Les al·lusions dels artistes participants a la llibertat per decidir han estat constants al llarg de la vetllada. Ha estat Txarango el grup que més ha parlat de drets, tant d’autodeterminació com socials. La seva actuació també ha estat la més explosiva, tot i que molt breu. Un moment àlgid ha estat la interpretació d'”Agafant l’horitzó”, el tema a favor del sí en el referèndum.

Òmnium Cultural ha organitzat novament la Festa per la Llibertat com a colofó de la celebració de la Diada. Enguany, per primer cop, l’escenari no estava a la part baixa del Passeig de Lluís Companys, sinó integrat amb l’Arc de Triomf. L’assistència ha estat massiva, cosa que ha dificultat molt la mobilitat en la part central del passeig. La mitjana d’edat, molt jove.

Judit Neddermann ha encetat la vetllada i ha precedit l’actuació d’uns Jarabe de Palo molt aplaudits, sobretot en temes com “La flaca”, “Depende” o “Grita”. Txarango no estaven inicialment inclosos en el cartell, raó per la qual el seu concert ha estat breu. Però, això si, intens i explosiu. Els Pets, veterans, han sabut recollir el difícil testimoni amb solvència, abans que Green Valley posés notes de reggae al final de festa.