Aquest any la Festa Major de Gràcia 2020 s’adapta a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Per això, no hi haurà ni portalades, ni grans figures per decorar, ni tampoc activitats obertes al públic als carrers. La festa d’enguany serà més veïnal, amb sostres decorats de manera simbòlica i activitats amb aforament limitat a algunes places.

Només 20 metres de guarnit al sostre

Els guarnits són l’emblema d’aquesta festa amb més de 200 anys d’història, però la pandèmia ha canviat els plans dels festers. Es farà una decoració simbòlica de 20 metres de sostre, de balcons, portalades i comerços, però no hi haurà concurs de guarniments. Serà un homenatge a la festa. L’objectiu és “fomentar l’activitat veïnal, perquè tothom tingui l’espai per recordar també que tenim una setmana gran a Gràcia, és una nova manera de fer festa“, explica Lina López del Comitè de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Fraternitat de Baix només participarà en la festa virtual

Alguns carrers, però, han decidit no participar en la festa aquest any. És el cas de Fraternitat de Baix, que serà el primer cop des del 2006 que no guarnirà. “Veient l’evolució, la gent segueix tenint por i respecte, llavors no volem fer festa major tot el que sigui al carrer. Per poc que sigui, per simbòlic que sigui, per molta festa de barri que sigui, quan la gent surti a passejar anirà a veure què hem fet“, diu Marta Sosteras de la comissió del carrer de Fraternitat de Baix. Han decidit que no volen exposar els veïns al carrer, però sí que participaran en la programació virtual que hi haurà durant els dies de festa. Es faran càpsules històriques, tutorials o entrevistes amb els protagonistes.

Alguns carrers ja treballen amb el guarniment simbòlic

Altres carrers ja han començat a treballar. És el cas del de Lluís Vives, que estan fent detalls per guarnir 20 metres de sostre. Per ells, un homenatge a la festa. De fet, només faran alguna activitat veïnal al carrer com un sopar de germanor o alguns jocs. “Els carrers no tindran activitats obertes, s’està plantejant fer tota la gestió a les places. Específicament a la plaça d’en Joanic tindrem activitats, concerts, tipus tallers infantils“, diu la Lina López de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Activitats i concerts a algunes places

D’aquesta manera, les places podran acollir visitants i mantenir el distanciament social amb un aforament limitat i activitats fins a les 11 de la nit. Tot i que encara s’està treballant amb la programació, la Fundació Festa Major de Gràcia dinamitzarà la plaça d’en Joanic, des del districte de Gràcia es buscarà una plaça, probablement la de les Dones del 36, per organitzar activitats tres o quatre dies i les colles de cultura popular de Gràcia treballen per fer alguna proposta a la plaça de la Vila de Gràcia.