(ACN) Tramoia i el CCCB han celebrat aquest dissabte La Revetlla Roig, una tarda-vespre d’activitats diverses i multidisciplinàries per reivindicar la figura de Montserrat Roig. Al CCCB s’hi han organitzat recitals, xerrades sobre l’autora, demostracions de cuina, obres de teatre i monòlegs humorístics per recordar l’escriptora i reivindicar-ne el llegat literari, periodístic i polític.

En declaracions a l’ACN, l’escriptora Aina Torres, autora de la biografia ‘Montserrat Roig. La memòria viva’, ha assenyalat que La Revetlla Roig “connecta” l’escriptora amb l’actualitat “des d’una mirada actual i de diferents vessants”.

Montserrat Roig, l’escriptora de l’Eixample

‘Va passar aquí’ repassa la figura i trajectòria d’una de les principals escriptores de la literatura catalana contemporània

Hi han participat, entre d’altres, Txell Bonet, Xavier Antich, David Fernàndez, Meritxell Gené, Oye Sherman, Pilar Aymerich i Ada Parellada. La primera cita ha estat una taula rodona amb el filòsof Xavier Antich, l’activista social David Fernàndez i l’escriptora Aina Torres. Han analitzat l’obra literària de Roig i la seva tasca periodística, però també la militància feminista i l’activisme polític d’una autora total.

“Encara no té el reconeixement que mereix”

També en declaracions a l’ACN, Xavier Antich ha indicat que Roig encara “no té el reconeixement que mereix ni en l’àmbit de la cultura catalana ni tampoc en l’àmbit internacional”. Ha destacat que va ser autora d’una obra narrativa i contista des del punt de vista literari “excepcional”, i d’una obra periodística que és “referent per a noves generacions”, i autora “d’una obra estratosfèrica com és ‘Els catalans als camps nazis'”.

Capdavantera de la lluita feminista

Entre altres aspectes, David Fernàndez ha manifestat que Roig va ser “precursora en les qüestions de gènere i en la lluita feminista. El millor és rellegir Montserrat Roig avui, els seus darrers articles parlen de la violència masclista i la mort”, ha afegit. Ha destacat que a l’acte es reivindica a Roig des de la cuina, els llibres, la cultura i el compromís polític activista.