Les polèmiques paraules del director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, sobre la funció de les portes de Jaume Plensa per al vestíbul del teatre continuen aixecant polseguera. Acció Raval n’ha exigit la dimissió en un comunicat públic en què també reclamen que els 740.000 euros de les portes de Plensa s’inverteixin en la gent del barri que viu “un infern”.

Gomar va dir que un dels propòsits de les portes és tancar el vestíbul a “l’infern” de prostitució, drogues i sensellarisme, en contrast amb “el paradís” interior del Liceu. Unes paraules que ell mateix després va qualificar de “d’inexplicable errada personal” i per les quals va demanar disculpes. Tot i això, però, Acció Raval considera que el director artístic del gran teatre “va arremetre contra la gent del carrer, els ionquis, les putes i els pobres” en un discurs, diuen, “reaccionari”.

L’entitat retreu a l’equipament que viu “d’esquena als problemes i les desigualtats del barri“. També carrega contra la “natura classista de l’elit burgesa que habita el Liceu”.

Ens fa mal que pensin així, que sentin així, que s’expressin així i que ens tractin així. Però ens fa encara més mal que ho diguin obertament i que tot quedi en unes “desafortunades” declaracions”
Acció Raval

Gomar es disculpa: “Una inexplicable errada personal”

L’endemà mateix, el director artístic del Liceu va dir a Twitter que les seves expressions “no van ser íntegrament recollides” i va demanar disculpes per si va ofendre algú. Gomar també va subratllar que l’art té la funció de fer reflexionar sobre “un món que necessita molts ajustaments per ser més just”, i també va subratllar que la Rambla el millor exemple de diversitat i convivència.

Uns dies després també va explicitar les disculpes en un acte públic al Liceu. Gomar va reconeixer que les seves manifestacions havien estat “desafortunades” i ho va circumsciure a una “inexplicable errada personal”.

També va assegurar que les ‘Constel·lacions’ de Plensa “tenen com a missió embellir la façana del teatre, i per extensió la Rambla i Barcelona”, i ha afegit que és una proposta artística “que apel·la a la convivència i la diversitat”.