Foto: ACN

(ACN) L’Acadèmia del Cinema Català ha retut homenatge aquest dilluns a l’actor i Goya d’Honor 2022 José Sacristán a Barcelona. Les acadèmies catalana i espanyola s’han agermanat amb l’homenatge als seus respectius premiats honorífics, José Sacristán i Tomàs Pladevall. Sacristán ha celebrat aquesta entesa entre les dues institucions i ha desitjat que aquesta mena d’actes esdevinguin “rutina”. Colell, per la seva banda, havia indicat abans que confien que aquest no serà el darrer acte de col·laboració entre les dues acadèmies “a Barcelona”.

Una “relació immillorable” amb el públic català

En conversa amb David Verdaguer, José Sacristán ha parlat de la seva “relació immillorable” amb el públic català i li ha expressat el seu agraïment. En concret, l’actor s’ha referit a l’èxit del seu darrer muntatge, ‘Señora de rojo sobre fondo gris’, basada en el text de Miguel Delibes, que aquesta setmana inicia les funcions de la seva tercera temporada, sempre amb parada a Barcelona. A punt d’arribar als 85 anys, l’actor madrileny ha dit que poques vegades s’ha sentit “tan satisfet” del lloc que ocupa en el món de la interpretació. “La sort m’acompanya, venen a veure’m i la salut, de puta mare”, ha manifestat amb espontaneïtat sobre el muntatge basat en l’obra de Miguel Delibes.

Una carrera plena de reconeixements i homenatges

Sobre els reconeixements i els homenatges, Sacristán sembla especialment orgullós d’haver rebut el Goya d’Honor i, en general, dels premis a la trajectòria per davant dels guardons a una interpretació en concret. “L’agreixo i el celebro més, primer perquè vol dir que ja queda menys i perquè vol dir que la gent pensa que no t’has equivocat gaire transitant per aquest camí“. Sacristán s’ha mostrat orgullós d’haver-se pogut demostrar a ell mateix que valia per a la professió, i encara més d’haver “convençut” el seu pare que “això de fer pel·lícules o teatre no era menys digne que sembrar la terra” i que s’hi podia guanyar la vida.

Complementàriament a l’acte d’homenatge de l’acadèmia, la Filmoteca de Catalunya projecta aquest vespre el film ‘El mort i ser feliç’, de Javier Rebollo, el film amb el qual José Sacristán va guanyar el Premi Goya al millor actor l’any 2013.