No som en un auditori ni en una sala de concerts. És la plaça Reial, i al bell mig hi ha aquest piano de mitja cua que tothom qui ho vulgui pot tocar. La majoria són pianistes amateurs i estudiants de música. I aquestes han estat algunes de les reaccions del públic. Entre els que s'han atrevit a actuar, també n'hi ha que no han tingut mai cap professor. Però gràcies a una barcelonina que li cedeix el seu piano unes hores a la setmana, ha reprès la seva afició. Aquesta marató de música al carrer és l'aperitiu del Concurs Internacional de Piano Maria Canals per als ciutadans, que d'aquesta manera ha donat el tret de sortida a quinze dies de música de piano d'alt nivell. Com aquest piano n'hi ha cinc més repartits per diferents punts de la ciutat, i un que visitarà tots els districtes de Barcelona durant els dies que es celebri el concurs.

Les proves eliminatòries es fan al Petit Palau entre l’11 i el 16 de març, on hi participen joves pianistes procedents especialment del Japó, Rússia i Corea. La final es farà al Palau de la Música el dia 21 de març, on hi participarà l’Orquestra Simfònica del Vallès. Durant aquests dies, Barcelona es converteix en la “capital mundial del piano”, segons paraules dels organitzadors del certamen.

Pianos al carrer

Igual que els darrers anys, la secció OFF Maria Canals torna a repartir pianos als carrers de Barcelona perquè els puguin tocar els vianants. El piano de cua itinerant anirà circulant entre quinze espais diferents, espais dedicats a músics –Pau Casals, Enric Granados, Narcisa Freixas-, que s’aprofitaran per fer pedagogia sobre aquestes figures.

Com a novetat d’enguany, el web del concurs al Facebook recopilarà els vídeos de pianistes no professionals tocant una peça i el millor intèrpret compartirà escenari amb els professionals que participen al concurs.