Queda menys d’un mes per a la Festa Major de Gràcia i els carrers ja treballen contra rellotge per tenir el guarnit a punt. És el cas del carrer de Verdi del Mig, que des de fa 40 anys participa en aquesta festa. Tot va començar l’any 1978, quan un grup va engegar l’Associació de Veïns de Verdi del Mig. La idea no era només fer guarnit, sinó també fer veïnatge en el tram del carrer de Verdi comprès entre Providència i Robí.

40 anys de guarnits

Aquest agost, durant les festes, es farà un acte pensat per a socis i veïns per celebrar aquest 40è aniversari. La idea és fer un acte de record i emotiu que repassi la història de Verdi del Mig.

Els inicis de Verdi del Mig

L’any 1978 un grup de veïns van organitzar-se per començar a fer festa major. En aquell moment, n’hi havia només cinc que participaven en la Festa Major de Gràcia. Des d’aleshores, a poc a poc es va tornar a reactivar la festa al conjunt del barri. La primera junta del carrer de Verdi del Mig va posar-se a fer guarnit amb els recursos de què disposava. Susanna Font, filla d’Albert Font, un dels impulsors, explica que el seu pare va arribar a casa dient: “Família: farem festa major“.

“Treballaves en allò que sabies. Hi havia un fuster, un lampista, un que sabia dibuixar i pintar, i ja està. Fèiem els guarnits el diumenge al matí o el dissabte a la tarda a la vorera del carrer”, explica la Susanna. Els decorats es guardaven als portals o balcons fins a la nit del dia 14 d’agost, quan es muntaven al carrer.

Els decorats de la festa, tota una evolució

Dels taulons de fusta, s’ha passat als palets de les obres i les ampolles d’aigua com a elements estrella per fer el guarnit. Els decorats han evolucionat i cada cop s’aposta més per reciclar materials. És el cas del guarnit sobre la temàtica de la Ruta 66, on es van reciclar peces de motos i automòbils per crear-ne de nous. En aquesta decoració van aconseguir traspassar les fronteres de la decoració inanimada i van aconseguir portar una cinquantena de motoristes amb les seves Harley-Davidson.

Els veïns també recorden el guarnit de la lluita mexicana, en què van tallar el carrer de la Providència i van organitzar una lluita amb un gran ring.

Guerres d’aigua com a fi de festa

El carrer de Verdi del Mig acumula premis de tot tipus. Tot i que el concurs de carrers guarnits implica una competició per pujar al podi, la Susanna explica que l’ambient sempre ha estat molt positiu. De fet, hi ha companyonia entre els carrers. Durant molts anys, quan Verdi de Dalt també guarnia, acabaven la festa amb una guerra. “Els del carrer de Verdi de Dalt i Verdi del Mig eren la competència. L’últim dia sempre quedàvem a la plaça de la Virreina i fèiem guerres de globus d’aigua”, explica la Susanna.