etimologia setembre octubre novembre desembre

Setembre, octubre, novembre i desembre. Són els quatre últims mesos de l’any i etimològicament volen dir: setè, vuitè, novè i desè mes. Però realment són el novè, desè, onzè i dotzè del calendari. Per què no ocupen la posició del mes que els correspondria?

Originàriament, el calendari romà, creat per Ròmul, el fundador de Roma, era de 10 mesos, una durada de 30 o 31 dies per mes i un còmput anual de 304 dies l’any. Aquest calendari es regia per la lluna plena i per l’agricultura. Per tant, entre desembre i el març actual, no es cultivava res i es deixava la terra en repòs, per això, no hi havia cap mes que correspongués amb aquest període.

Quan abans hi havia 10 mesos

Els 10 mesos del calendari romà eren:

  1. Martius (en honor al déu Mart)
  2. Aprilis (del llatí aperire i mes dedicat a Venus)
  3. Maius (mes dedicat a la deessa Maia, la deessa de la fertilitat agrícola)
  4. Iunus (en honor a Juno)
  5. Quintilis (cinquè mes. Anomenat Iulius després de la mort de Juli Cèsar (44 aC))
  6. Sextilis (sisè mes. Cèsar August (24 aC) va decidir canviar-li el nom per Augustus)
  7. Septembris (setè mes)
  8. Octobris (vuitè mes)
  9. Novembris (novè mes)
  10. Decembris (desè mes)

La transició fins als 12 mesos actuals

Més endavant, es va decidir afegir dos mesos mes entre els mesos que l’agricultura estava en guaret. Aquests mesos van ser Ianuarius (dedicat al déu llatí Jano) i Februarius (dedicat al déu Februus, més conegut com a Plutó). A més, es van canviar la durada dels mesos. Com que per als romans el nombres parells tenien malastrugança, van fer que els mesos duressin de 29 a 31 dies alternativament i, així, l’any va tenir 355 dies i 12 mesos. Més endavant, el calendari va passar de ser lunar a solar i la reestructura del mes de febrer a 28 dies i cada quatre anys, a 29 dies.

Amb l’arribada d’aquests dos mesos nous i els canvis del nom de Quintilis per Iulius el 44 aC, després de la mort de Juli Cèsar, i de Sextilis per Augustus el 24 aC per la decisió de Cèsar August de posar-li el seu nom, la resta de mesos van mantenir els noms originaris i, per aquest motiu, el setè mes de l’any ara ocupa la novena posició; el vuitè és el 10è; el novè ara és l’11è mes i el desè és el 12è mes actual. D’aquesta manera, l’etimologia del nom d’aquests mesos es perd.