La figura d’un Super Colom amb llibreta i llapis, vestit de superheroi i amb les inicials SC pintades al pit, guia els visitants cap al recinte de la Fira de Montjuïc. És un dels cartells del saló d’enguany, que se centrarà en la fantasia heroica i la ciència-ficció -un tema relacionat amb els còmics des del seu inici- i que coincidirà casualment amb la Star Wars Celebration, la presentació a Califòrnia de la nova pel·lícula de “La guerra de les galàxies” ‘El despertar de la fuerza’, que es podrà seguir des d’alguns cinemes de la ciutat.

Precisament, una de les 19 exposicions del Saló del Còmic inclourà diorames sobre la Guerra de les Galàxies i objectes de col·leccionista relacionats amb la saga. També hi haurà una mostra sobre la fantasia heroica amb 368 originals d’autors de tot el món -de sèries com ‘Flash Gordon’, ‘Star trek’, ‘Aliens’ o ‘Juego de tronos’- i peces creades per l’empresa catalana DDT, especialitzada en efectes especials. El programa és molt extens i, segons el directo del saló, Carles Santamaria, l’objectiu és “arribar a molts públics” tenint en compte que el còmic és una “manifestació cultural i artística de primer ordre”.

L’humor gràfic tindrà presència al saló a través de la mostra sobre l’il·lustrador i escriptor Jaume Perich, un referent del gènere contemporani i autor d’una vintena de llibres. A més, s’exposaran monogràfiques sobre dos personatges que el 2015 celebren el 75è aniversari: el Joker -l’antagonista de Batman- i el Capità Amèrica, un dels grans clàssics de superherois, en aquest cas de Marvel.

Antoni Guiral, coordinador d’activitats del saló, ha explicat que es podrà veure “Cifré & Cifré”, una mostra sobre els il·lustradors barcelonins Guillem Cifré i Guillermo Cifré (fill i pare), que van revolucionar el còmic espanyol. També s’homenatjaran les il·lustradores durant el franquisme en una mostra que repassarà els còmics romàntics publicats entre els anys 40 i 70 i que recordarà el paper de les dones durant aquella època.

La ciència també hi tindrà un paper protagonista. Pel que fa a les activitats, a més dels tallers de còmics, s’obrirà un nou espai dedicat la divulgació amb tallers impartits per especialistes. S’organitzaran taules rodones, activitats i debats al voltant d’aquest tema i es comptarà amb representants de la Universitat Politècnica de Catalunya o la Universitat de València, així com amb la visita del professor de física David Saltzberg -assessor de la sèrie de televisió ‘The big bang theory’- o Michael Küppers -investigador de l’Agència Espacial Europea i coordinador de la missió Rosetta-.

Més espai per als expositors

En la presentació de la 33a edició del Saló del Còmic, el president de Ficomic, Patrici Tixis, ha dit que enguany creix “en expositors, en metres quadrats, en activitats lúdiques i culturals i esperem créixer en assistents”. De fet, el saló passa de 32.000 a 36.000 m2 i el nombre d’expositors creix de forma moderada, de 161 a 165. Tixis ha destacat que el saló és important per al foment de la lectura ja que el còmic és la porta d’entrada a aquesta activitat per a molts infants. A més és una cita clau per a la indústria editorial, que també aporta continguts a altres indústries culturals com l’audiovisual, els productors de cinema i els videojocs.