Manifestació cultura

(ACN i redacció) Un 20 % dels treballadors de la cultura van perdre la feina i un 10 % van patir un ERTO el 2020, segons l’informe anual del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). A més, un 42 % han vist com se’ls reduïa la feina degut a la pandèmia del coronavirus. El document també assenyala que la demanda cultural presencial va patir un retrocés del 68 %.

L’informe del CoNCA destaca que el conjunt dels sectors culturals catalans van perdre un 24 % dels ingressos. Dels 4.475 milions d’euros facturats el 2019 es va passar a 3.387 milions d’euros el 2020. L’afectació va ser desigual en funció del sector, amb una pèrdua del 72 % de la facturació a les arts escèniques i un 15 % a l’audiovisual i els videojocs.

Un 13 % de les organitzacions culturals no han reprès l’activitat

El document del CoNCA també inclou les conclusions de dos qüestionaris. D’aquestes respostes s’extreu que el 60 % de les organitzacions indiquen que un cop finalitzat el confinament la recuperació de l’activitat va ser només parcial. En canvi, un 13 % no han reprès l’activitat o, directament, han tancat.

La previsió per a l’any 2021 segueix la tendència. El 44 % de les organitzacions preveuen una recuperació lenta i el 34 % entreveuen fortes afectacions o, directament, el cessament de les activitats.

Segons l’informe del CoNCA, l’esperança està posada que durant el segon semestre de l’any es doni un retorn progressiu de l’activitat gràcies a la recuperació dels aforaments i al retorn de l’activitat en espais públics. En tot cas, segons els enquestats l’any 2021 servirà, com a molt, per mantenir les estructures en funcionament, i la recuperació s’espera més aviat per al 2022.

Sales que obren i tanquen

L’informe del CoNCA destaca el tancament a Barcelona d’una de les seves sales, el Club Capitol, per problemes amb la renovació del lloguer. També alerta de dues sales en perill pel mateix motiu: la Sala Hiroshima i l’Antic Teatre.

D’altra banda, l’informe remarca l’obertura d’un nou teatre a Barcelona, la Sala Aquarella.