Estan considerats una obra artística de primera magnitud. Els frescos de la capella de Sant Miquel del Monestir de Pedralbes són un referent mundial per a l'estudi de la pintura medieval europea. Per això ja fa anys que s'estan restaurant i ara els treballs arriben a la recta final. S'hi invertiran 250.000 euros procedents de la taxa turística. JAUME COLLBONI tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació "El que fa l'Ajuntament és prendre el relleu del que van fer la comunitat de les Clarisses durant segles, que va ser preservar justament aquest patrimoni (...) I el que farem l'any que ve és justament culminar aquest procés amb la restauració completa d'aquests murals perquè siguin visitables, perquè serveixin per a la recerca, perquè serveixin per a la difusió del nostre patrimoni medieval." S'espera que els treballs estiguin enllestits durant la primera meitat de 2018 i el que no se sap encara és si durant aquest temps caldrà tancar la capella al públic. Ho decidiran els tècnics. Aquesta és la segona fase de les tasques de restauració a la capella de Sant Miquel. En la primera, se'n va recuperar la part central, on hi ha l'escena del triomf de la Verge. Pel que fa a l'autoria, s'atribueix al taller de Ferrer Bassa, malgrat que no queda clar que en fos realment l'autor. Tot un llegat que afegeix valor al patrimoni del Monestir de Pedralbes. Un espai que cada any visiten 77.000 persones i on actualment segueixen vivint vuit monges clarisses.

Es tracta de la segona fase de les tasques de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel. Uns treballs que podrien quedar acabats durant la primera meitat de 2018 gràcies a l’aportació de 250.000 euros provinents de la taxa turística. De moment, no queda clar si durant l’any que caldrà treballar-hi s’haurà de tancar la capella al públic. La restauració forma part d’un projecte d’excel·lència que vol conservar, restaurar i difondre el coneixement dels murals, considerats una peça única per la manera com pintura i arquitectura es complementen. Una gran obra de 100 m2 considerada referent mundial per a l’estudi  de la pintura medieval europea. No se’n coneix del cert l’autor, però hi ha experts que els equiparen amb realitzacions de grans pintors del Trecento italià com Giotto o Taddeo Gaddi.

La primera fase dels treballs es van centrar a restaurar l’escena del triomf de la Verge, situada a la part central de la capella. Això va permetre que el març de 2015 el Reial Monestir de Pedralbes obrís al públic la capella. El projecte global inclou el tractament de les capes internes i de la superfície, així com també el retoc pictòric. I, a més, comporta un procés de documentació amb informes, fotografies i cartografia. Tot plegat per reivindicar el valor del Monestir de Pedralbes i el seu patrimoni.

Cada any 77.000 persones visiten el Monestir de Pedralbes, on actualment viuen vuit monges clarisses. Aquesta és la primera vegada que els treballs es financen amb els ingressos de la taxa turística. El 2016 l’Ajuntament ha invertit més d’un milió d’euros provinents d’aquest gravamen en projectes culturals. En total, a la ciutat s’han destinat més de cinc milions d’euros procedents de la mateixa taxa.