Les Festes de Sant Josep Oriol compleixen el primer quart de segle des que es van recuperar l’any 1995. Per commemorar aquests 25 anys i també per mostrar com són unes festes més populars i amb menys connotacions religioses s’ha muntat “El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol”. La mostra es pot veure a La Casa dels Entremesos.

L’exposició recull el passat i el present de la Festa Major del barri del Pi, unes festes que van sorgir a la basílica de Santa Maria del Pi l’any 1806 i 1807, amb motiu de la beatificació del sant. Gràcies a la recerca realitzada a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, s’ha pogut trobar el primer document que es conserva de les festes, datat de l’any 1834.

25 anys de recuperació

L’exposició reivindica que aquesta festivitat, que es remunta al 1807, es convertís el 1995 en una celebració de caire més popular. En Nico Alonso, cocap de la colla de Gegants del Pi recorda que “entre les associacions de veïns, de comerciants i els Gegants del Pi, com a pal de paller, se surt de l’església i es fa aquesta festa popular que, des de llavors, ha patit diferents canvis. Hi ha hagut actes que s’han deixat de celebrar, però, en principi, l’essència és la mateixa que la d’aquell 95″.

Mostra pedagògica

A la mostra s’expliquen, a través d’una dotzena de plafons, la majoria dels actes i elements presents en aquestes festes. A més del vessant històric, en Nico destaca que a través de la mostra “es repassa l’estructura de les festes, acte per acte. És a dir, comença amb el pregó i va repassant els actes importants de les festes i els que li donen singularitat fins a la cercavila de festa major que és l’últim acte que es fa per Sant Josep Oriol”.

Altres elements festius

A la mostra també es poden veure els 25 programes de les Festes de Sant Josep Oriol, del 1995 fins al 2020, així com els recordatoris que s’han entregat a autoritats i participants durant aquest quart de segle de festa popular.