A les 19 h en punt, les 18 h a les Illes Canàries, músics de tot l’estat espanyol distribuïts en 16 ciutats, i de manera simultània, faran sonar l”Obertura’ de “La gazza ladra”, de Rossini. El repertori, el mateix arreu, inclourà el primer moviment de la ‘Simfonia 40′ de Mozart, l”Intermedi’ de “La Boda”, de Luís Alonso, així com la peça ‘Todos somos música’, de Luís Cobos. En el concert de Barcelona hi participaran uns 72 músics procedents de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica del Vallès.

La jornada reivindicativa també inclourà la lectura d’un manifest per fer palès al públic els problemes que tenen les orquestres i per remarcar que la continuïtat de l’activitat artística és important, tant socialment com econòmicament. Consideren que tot i que durant els últims 30 anys s’ha aconseguit un planter de molta qualitat, actualment s’estan fent passos enrere. A Barcelona, la lectura anirà a càrrec de la cantant Núria Feliu i, un cop finalitzat el concert, també es tocarà ‘La Santa Espina’.

L’organització dels concerts ha anat a càrrec dels músics, i l’ha liderat l’Associació de Músics Professionals d’Orquestres Simfòniques (AMPOS) amb la col·laboració de la Societat d’Artistes, Intèrprets i Executants (AIE). A més de Barcelona, també hi participen Palma, València, Madrid, Granada, Bilbao, Pamplona i Valladolid, entre d’altres.

Retallades a les orquestres barcelonines

David Morales, músic de l’Orquestra del Liceu i president d’AMPOS, ha remarcat que l’augment de l’IVA cultural del 8 al 21% ha perjudicat molt la professió. Pel que fa a l’Orquestra del Liceu, Morales ha explicat que a més de les retallades de les subvencions de l’Estat i les administracions, també hi ha hagut una davallada de la inversió procedent de capital privat. Amb tot això, el públic també ha disminuït i s’ha retallat la plantilla: mentre l’any 1992 l’orquestra la formaven 92 múics, ara en són 66 que cobren un sou fix, però retallat i amb un ERO temporal que els afecta durant el mes de setembre. Morales ha remarcat que l’Orquestra del Liceu és la formació professional més antiga de l’estat espanyol, existent des de l’any 1847. Per tant, el tancament del teatre durant aquest setembre per Morales és “una alarma no només cultural sinó també social i econòmica, i un paràmetre que internacionalment perjudica molt“. Pel que fa a l’OBC, s’ha retallat part del sou i alguna paga doble dels professionas, però la plantilla no se n’ha vist afectada.