El Modernisme va ser un moviment cultural de finals XIX i principis del XX que va rebre diferents noms: Art Nouveau a França, Modern Style a la Gran Bretanya, Tiffany als EUA i Jugendstil a Alemanya.

Tècnica, bellesa i desig de modernitat són les claus del Modernisme, un moviment que va situar Barcelona en el mapa de les avantguardes. Una revolució social, tècnica i artística d’una ciutat moderna liderada per sectors intel·lectuals i burgesos que volien mirar cap a Europa, des del seu temple: El Liceu.

Arquitectes com Lluís Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch són la punta de llança d’un moviment que té Antoni Gaudí com al màxim exponent , amb obres com la Sagrada Família, La Pedrera i el Parc Güell. Una ciutat que transformava el seu disseny urbanístic amb el pla d’Ildefons Cerdà,i un art que s’expressava amb les pintures de Ramon Casas, Nonell, Santiago Rusiñol, Picasso i les tertúlies a Els Quatre Gats. El poeta Joan Maragall va ser una figura clau que va introduir bona part de les obres de Goethe, Novalis i Nietzsche.

La convulsió social, el moviment obrer i els fets de la Setmana Tràgica provocats pel reclutament massiu que obligava els obrers a anar a la guerra del Marroc, mentre la burgesia pagava per salvar-se dels reclutaments.