L’interior original del Palau Moxó ja és història, aquest 2020 finalitzaran les obres per transformar l’interior de l’edifici del segle XVIII, construït entre 1770 i el 1773 a la plaça de Sant Just, al barri Gòtic. Sis habitatges de luxe substituiran les antigues estances d’aquesta edificació declarada Bé Cultural d’Interès Local l’any 2000. L’Ajuntament de Barcelona no va exercir el seu dret preferent de compra l’any 2017 “perquè era massa car” i la família Moxó va vendre la propietat al milionari mexicà Eduardo Rallón, que ja els ha posat a la venda.

Sis pisos de luxe

El Palau Moxó s’ha dividit en sis pisos, el més gran correspon a la planta principal de l’edifici i té una superfície de 650 m2 . La resta són cinc dúplex ubicats a les plantes superiors. La reforma manté “tots els elements patrimonials de valor“, afirma Marta Pascual, sòcia de l’estudi d’aqruitectura TDM, encarregat de les obres. Entre els elements restaurats hi ha els sostres dels salons, els paviments originals de parquet i les balconeres de la planta principal.

Es conserven les golfes

Les obres de reforma del Palau Moxó també respecten les antigues golfes, on vivia el personal de servei de la família Moxó. Amb tot, una part s’ha desmuntat per fer-hi espais de terrat i la resta està en procés de restauració “biga a biga”, afirma Marta Pascual, que afegeix que també s’estan tornant a posar les teules originals.

Adeu als mobles originals

Una de les singularitats del palau, fins al moment de la seva venda, era la conservació dels mobles originals que va fer servir la família Moxó durant tres segles d’ús continuat. Els mobles van ser subhastats a Sevilla l’octubre de l’any 2018, als diferents lots hi figuraven taules, cadires, aparadors, escriptoris, catifes i canelobres, entre d’altres.

Els orígens

Francisco de Graell va encarregar la construcció d’aquest palau el 1770 a Francesc Mestres, que havia estat mestre d’obres de la Catedral de Barcelona. Només tres anys després, l’edifici estava enllestit, però el propietari va morir el 1775 sense descendència. Va heretar el palau la seva germana, casada amb Francisco Bonaventura de Moxó. El darrer propietari de la família va ser Francisco de Asís Moxó, desè baró de Montcortés i tercer marquès de Sant Mori. La seva germana Inés va viure a les estances privades del palau fins a la seva venda, l’any 2017.